Fidesz-közeli szervezethez kerülnek át a baranyai civilek

2020. január 15. 21:44 2020. jan. 15. 21:44

Sajtóértesülések szerint 20 év után nem a pécsi Nevelők Háza Egyesület viszi tovább Baranyában a civileket összefogó programokat, hanem egy olyan egyesület, amelynél kilóg a fideszes lóláb.

A Szabad Pécs cikke szerint eléggé nem várt váltást hozott tavaly év végén az, hogy a Civil Közösségek Házát több évtizede működtető Nevelők Háza Egyesület nem kapta meg a jogot arra, hogy 2020-ban is ők lehessenek azok, akik a baranyai civil információs fórumot.

A cikk szerint ez azért is furcsa, mert még tavaly az önkormányzati választás előtt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kővári Jánossal és Őri Lászlóval a Civil Közösségek Háza udvarán tartott zárt körű sajtótájékoztatót a civileket érintő kérdésekről, majd tavaly év végén Szalay-Bobrovniczky arról tájékoztatta az egyesületet - amelynek a képviselői még a Miniszterelnökségen is jártak, ahol megdicsérték munkájukat és arról tájékoztatták őket, hogy számítanak rájuk -, hogy nem ők viszik tovább 2020-tól a baranyai civil információs centrumot. 

"Az információs centrumok rendszere 2012-ben állt fel, de maga a szolgáltatás 2000 óta, azaz 20 (!) éve létezik országos rendszerben. Korábban Civil Szolgáltató Központ néven volt ismert, Baranyában a kezdetektől a Nevelők Háza Egyesület végezte a feladatokat. A rendszer azt a célt szolgálja, hogy a civilek megyei szinten ingyenes tanácsadást, segítséget kapjanak pályázati, jogi, gazdasági kérdésekben. Ezekért a komplex feladatokért évente kb. 15 millió forintot kapnak a centrumok, de van amelyik többet is. A megyei hatókörű szervezetek némelyike – így a Nevelők Háza Egyesület is – szinte teljes egészében saját szakembergárdával oldotta ezt meg, míg mások külsősök segítségével látják el a feladatokat"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint a feladatot a Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület kapta meg, amelynek korábban nem volt nyilvánosan elérhető telefonszáma, honlapja és emailcíme, és sokáig pénzforgalmat sem lehetett náluk észlelni, ám a helyzet 2017-2018 körül megváltozott, mikor új elnökséget választottak. 2018 decemberében pénz állt a házhoz, az erőteljesen Fidesz-közeli Pécsi Helyi Akciócsoport által gründolt pályázaton 10 milliót nyert az egyesület - de emellett az önkormányzattól is kaptak pénzt. A cikk szerint volt, hogy egy fidelitasos kötődésű fiatal képviselte a nevében nyugdíjas egyesületet egy oklevélátadón, de a Fidesz pártkasszájából is jutott nekik támogatás.

A Szabad Pécs nyilvánosan fellelhető elérhetőségek híján a szervezet székhelyén kereste meg az egyesületet, ám a helyszínen sem jártak sikerrel, senki nem volt benn az egyesület által használt irodákban. A lap megkereste a Rákóczi úti irodaház bejárati ajtaján található emailcímen a februártól már Civil Információs Centrumként működő szervezetet, de választ egyelőre nem kaptak.

A Civil Közösségek Házában úgy tájékoztatták a Szabad Pécs munkatársát, hogy ők továbbra is segítséget fognak nyújtani a hozzájuk forduló civileknek, ahogy eddig is, pártállástól függetlenül.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs