Fideszes jelszóval mutatja civilségét Kővári

2018. szeptember 4. 15:23 2018. szept. 4. 15:23

Ismét az elektromos buszok beszerzése mellett állt ki a Szövetség az Összefogás Pécsért Egyesületért vezére, Kővári János. Az ötlet jó, de Kővári ezt már egy ideje minden lehetséges felületen elsütötte, miközben a városvezetés is próbálkozik a beszerzésekkel.

Sajtótájékoztatót tartott Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület és a Szövetség Pécsért formáció vezére a baranyai megyeszékhely ikonikus buszmegállójában, a Konzumnál kedden délelőtt.

Kővári az ÖPE közleménye szerint ismét előállt azzal az ötletével, hogy a volt szennyvíztelep közelébe tervezett 25 milliárd forintos fürdőkomplexum helyett a pénzből a Tüskésréten legyen ilyen beruházás, mert az így felszabaduló összegből elektromos buszokat tudna beszerezni Pécs.

Kővári úgy látja, ha ezt meglépi a városvezetés, akkor olcsóbbá válhat a buszközlekedés, mert az elektromos buszok fenntartása olcsóbb, mint a mostani buszparké. Mindezek mellett az önkormányzati képviselő úgy látja, hogy az elektromos buszok nem szennyezik a környezete, így kevesebb lenne a szmog Pécsen. Kőváriék azt is kiszámolták, hogy az e-buszokkal vitt közösségi közlekedés évi 1,5 milliárd forinttal lenne olcsóbb a városvezetésnek, így akár a viteldíjakat is csökkenteni lehetne.

Mindennek a finanszírozását a Modern Városok Programon belül képzeli el Kővári, ám szerinte gyorsnak kell lenni, és még szeptemberben meg kell, hogy szavazza a közgyűlés a javaslatukat, vagy különben milliárdos kormányzati támogatás veszhet oda.

Épp emiatt szeptember 4. és 14. között aláírásgyűjtést szerveztek Pécs több pontján, valamint az interneten is, hogy a helyiek is támogathassák az elektromos buszok beszerzését.

"Az ÖPE képviselője szerint az elektromos buszokkal Pécs és a pécsiek is nyernének"

- olvasható a civilségére oly büszke képviselő közleményében a korábban a pécsi Fidesz által hangoztatott szlogen.

Kővári javaslata ésszerű és XXI. századi, ezt nem lehet letagadni. A városvezetés az elektromos buszok beszerzésére már a mostani ciklus elején ráhajtott, igaz, első körben az Ikarus Egyedi bedőlése miatt esett kútba az ötlet azon része, hogy elektromos midibuszok szaladgáljanak a belvárosban és a mecsekoldali lankákon.

Ám - ahogy ezt a Pécsi STOP meg is írta - tervben van egy másik elektromos buszbeszerzés is, ami ugyancsak uniós forrásból lenne megvalósítva. Az is hamar kiderült, hogy a műszaki kiírásban szereplő feltételeknek akad magyarországi megfelelője, egy kínai-magyar elektromos busz.

A Szövetség Pécsért Facebook-oldalán látható is olyan fotó, melyen Kővári ennél a gyárnál vendégeskedett.

Az ÖPE-képviselő az elektromos buszok beszerzéséről már sokszor és sok helyen nyilatkozott (a közgyűlésen állandó visszatérő témája), mint ahogy többször kiállt amellett is, hogy a fürdőkomplexum helyett inkább erre kellene forrásokat fordítani.

Mindezek tehát régi ötletek, aki figyeli a város életét, már sokszor hallhatta ezeket a javaslatokat, amelyeket most nóvumként próbál eladni az újonnan életre hívott ernyőszervezettel a Fidesz soraiban országgyűlési képviselőként 4 évet végigvitézkedő Kővári.