Finomliszttel öntötték le Weöres szobrát - mert az nem rongál

2014. november 11. 14:34 2014. nov. 11. 14:34

Látványosra sikeredett Weöres Sándor szobrának avatása Pécsen, egy helyi képzőművész finomliszttel öntötte le a műalkotást, ezzel tiltakozva Kligl Sándor szobrász ellen, aki ugyanannak a bizottságnak a tagja, ahol a szoborpályázatokat elbírálták. Egy másik szobrász szerint a mostani műalkotás nagyon sok ponton hasonlít egy Zsolnay-szobor tervére, amivel ő pályázott az NKA-hoz.



Finomliszttel öntötte le Kligl Sándor Weöres Sándor-szobrát Böszörményi István szobrász, ezzel kívánt tiltakozni a véleménye szerint giccses műalkotás, valamint az ellen, hogy Kligl annak a Nemzeti Kulturális Alap-bizottságnak a tagja, ahol a szobrokról döntenek. (Erről bővebben a Népszabadság cikkében olvashat - a szerk.)



A Weöres Sándor-szobor kapcsán egy érdekességre is fény derült: Jegenyés Diána szobrász a Pécsi STOP-nak több vázlatot és tervet mutatott egy tavaly szeptemberi NKA-s pályázatból, melyben egy Zsolnay-szobrot szerettek volna alkotni a Nick-udvarhoz. Jegenyés Diána szerint eléggé nagy a hasonlóság a vázlatok és a most elkészült műalkotás között - csak az ő terve szerint az egész szobor alig hatmillió forintból kijött volna.
A szoboravatás előtt kis performanszot mutatott be Czéh Dániel bábszínész a Holdbéli csónakos című Weöres-műből, majd Páva Zsolt kezdett avatóbeszédébe - közben Böszörményi István és egy társa transzparensekkel tiltakozott a műalkotás és a szobrász személye ellen. Böszörményi újságírói kérdésre elmondta: sok szar szoborra, meg a lóra (a Leonardo-kiállítás lovára utalt - a szerk.) van pénz, de a kultúrára nincs, ez itt az egyik gond.

A műalkotás 18,4 millió forintba került, amelyből 5 milliót az NKA pályázata biztosított, a maradék összeget pedig az önkormányzat állta.

A polgármester elmondta, az ismert költőt jól megszokott pózában, egy kávézói asztal mellett kávézgatva ábrázolta a szobrász, ez jellemző volt Weöresre. Páva a leginkább városházi dolgozókból és érdeklődőkből álló közönségnek kifejtette, Weöres Sándor anyai ágon pécsi volt, és tíz évet itt élt, művészi pályája pedig ebben a városban kezdett kiteljesedni. A polgármester zárszavában reményét fejezte ki, hogy idővel mindenki meg fogja kedvelni a szobrot, és a helyével is ki lesz békülve (a Mcdonalds és a Murphy's között áll a műalkotás).

A polgármester után Kligl Sándor szobrász elmondta, Weöres Sándor kedves költője, míg Pécs kedves városa, ezért is örült a felkérésnek, hogy ő alkothatja meg a költő szobrát, amely nem róla szól.

A beszédek után, miközben a gyermekkórus Weöres több művét kezdte énekelni, Böszörményi - kíséretében hat közterület-felügyelővel, akik már megérkezése óta rátapadtak - liszttel öntötte le a szobrot, és hangosan nyilvánított véleményt a szerinte giccses szoborról, és a pályáztatás körüli helyzetről.

A képzőművészt a közterület-felügyelők elrángatták a szobor mellől, majd rendőrt hívtak rá, és visszatartották azok kiérkezéséig. A Pécsi STOP kérdésére, hogy mégis milyen szabálysértés, vagy egyebek miatt hívták ki a hatóságot, a közterület-felügyelők nem kívántak nyilatkozni, és kollégánk bemutatkozáskor nyújtott kezét sem voltak hajlandóak elfogadni, ami nettó bunkóság.

A rendőrök kiérkezése előtt Böszörményi újságírói kérdésre elmondta, megbotránkoztató ennyi közpénzből ilyen szobrot létrehozni. A rendőröknek a szobrász elmondta, azért használt finomlisztet, mert azzal nem rongál, és könnyű eltávolítani. Az egyenruhásokhoz - meg az időközben még több közterület-felügyelőhöz - végül egy nyomozó is csatlakozott, majd Böszörményit elkísérték, vélhetően az egyik rendőrőrs irányába.

Páva Zsolt a Pécsi STOP kérdésére - miért nem szeptember 30-án avatták fel a szobrot, ahogy az a városházi előterjesztésben is szerepelt - elmondta, az alkotó csúszott meg a munkával. Portálunk másik kérdésére - tudott-e a Népszabadság által megírt összefonódásról - a polgármester hozzátette, nem ismeri a cikket.