Földrengés volt a horvátoknál, Pécsett is érezni lehetett

2020. június 26. 19:51 2020. jún. 26. 19:51

Kertvárosban és a pécsi belvárosban is földrengést éreztek többen péntek kora este. A szeizmológiai adatok szerint a horvátoknál mozgott a föld, 3,6-os erősségű rengést észleltek a határ déli oldalán.

Nagy Erzsébetnél, a PDSZ helyi ügyvivőjénél láttuk a Facebook-posztot háromnegyed hét körül, miszerint földrengés volt érezhető Kertvárosban. A hozzászólások alapján mások is érezték, volt, aki belvárosból írta, hogy egy kisebb reccsenés-szerű hangot lehetett hallani a tetőtérben.

Lapunk este hét után telefonon kereste a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumot, ahol hívásunk pillanatában még nem detektálták a rengést, de utána percekkel jelzett a berendezés. Az obszervatórium honlapján elérhető térkép szerint a horvátországi Kutovi falu közelében 3,6-os erősségű rengést mértek 10 kilométer mélyen, 18 óra 56 perckor. A rengés az élő szeizmogramokon is látszik.

A rengés (forrás: seismology.hu)

Frissítés: Pécstől 60 kilométerre volt a rengés, Komlón is érezték

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki az obszervatórium, melyben azt írták, a megyeszékhelytől mintegy 60 kilométerre volt az epicentrum. A rengést Pécs mellett Komlón is érezni lehetett.

Forrás: Pécsi STOP