Fotók, melyek után garantáltan nem irigyled a pécsi vízóraleolvasókat

2020. január 9. 16:42 2020. jan. 9. 16:42

Beszédes fotóválogatásban mutatta meg a Tettye Forrásház, hogy a vízóraleolvasók élete, bizony, nem csak játék és mese.

Amint azt csütörtöki közleményükben írták, a a szolgáltató rendszeresen felhívja rá a figyelmet, a vízmérő leolvasók sok elhanyagolt (vagy az előírásoktól eltérően kialakított) aknával találkoznak munkájuk során. A leghajmeresztőbbeket le is fotózták, ezekből mutatott most egy fotóválogatást a vízszolgáltató.

Szevasz, kígyó uram! (fotó: Tettye Forrásház)

A vízmérők leolvasása a számlák alapja, ezért a vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú szabályok határozzák meg. Ennek ellenére számos figyelmetlenségből vagy hanyagságból adódó probléma akadályozza, olykor meg is hiúsítja a leolvasást.

Könnyen hozzáférhető, mi? (fotó: Tettye Forrásház)

Előfordul, hogy a több méter mély aknába nem építenek be létrát, máshol az elrozsdásodott lépővas tört el a lefelé tartó szakember alatt. A vízmérőt gyakran rejti szemét, törmelék, és van, aki a mérőhelyet krumpli és cékla téli tárolására használja. Ahogy az akna nem zöldségverem, úgy nem is a cserepes virágok átteleltetésére szolgál.

Hívogató (fotó: Tettye Forrásház)

Szintén megnehezíti a leolvasást, ha sár, víz, vagy beomló föld borítja, teríti be a mérőt. A szakemberek a közelmúltban életveszélyes, alacsony oxigénszintű, illetve gázt tartalmazó aknákkal is találkoztak. 

Ez annyira művészi, hogy nem értjük (fotó: Tettye Forrásház)

A rendezetlen terep mellett a túlzott beépítés is problémás: a térkővel leburkolt, vagy gazzal benőtt mérőkhöz egyáltalán nem férnek hozzá, míg a pécsi panelekben gyakori körbefalazott, esetleg becsempézett mérők számlapjáról ugyan az adat leolvasható, de a szerkezet cseréjekor falat kell majd bontani. 

Ez is (fotó: Tettye Forrásház)

A szabályok egyértelműek: a vízmérő helyének – legyen az akna, vagy fal – megfelelő kialakításáért és rendben tartásáért az ingatlan tulajdonosa felel. A társaság munkatársai ezért a tapasztalt hiányosságokat rögzítik, és levélben kérik a felhasználótól a probléma megszüntetését. 2019 decemberében egy hét alatt 8 balesetveszélyes aknáról, fedlapról küldtek értesítőt.

Leanderek ölelésében (fotó: Tettye Forrásház)

Ha az ügyfél nem javít a körülményeken (főleg, ha az a leolvasást is lehetetlenné teszi), a szolgáltató kötbért szab ki, illetve a jegyzőnek továbbíthatja az ügyet - figyelmeztet a Tettye Forrásház.

Oldd meg (fotó: Tettye Forrásház)


 

További fotókat a Tettye Forrásház Facebook-oldalán találsz:

Forrás: Pécsi STOP