Gazdaságfejlesztésben segítené Pécs Kővágószőlőst - némi adóbevételért cserébe

2019. március 11. 15:10 2019. márc. 11. 15:10

Gazdaságfejlesztési keretmegállapodást kötne a kővágószőlősi önkormányzattal a pécsi városvezetés, mivel a településen van ipari befektetések fogadására alkalmas terület, de az kihasználatlan. Ebben segítene a pécsi városvezetés, cserébe az onnan befolyó iparűzési adó 70 százalékáért. Őrület, hogy micsoda előrelátás, hiszen a pécsi ipari parkok szinte bármikor betelhetnek.

A márciusi közgyűlésen tárgyalja a pécsi közgyűlés azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy Pécs a tőle 10 kilométerre fekvő Kővágószőlőssel kötne gazdaságfejlesztési keretmegállapodást - erről már tárgyal a két polgármester.

A dokumentum szerint Kővágószőlős tulajdonában áll egy körülbelül 44 hektáros terület, amely alkalmas ipari befektetések fogadására, viszont jelenleg a kihasználtsága alacsony fokú.

"Elhelyezkedése, a lakóterületektől lévő megfelelő távolsága még a jelentősen zavaró hatású ipari, termelő vállalkozások részére is megfelelő lehetőségeket kínál. Az infrastruktúrája, közművesítettsége is megfelelő, a keletkező egyéni igényekhez igazítható."

A gazdaságfejlesztési együttműködésen belül Pécs azt garantálja, hogy a megyeszékhelyre érkező cégeknek beajánlja a kővágószőlősi helyszínt is, valamint segít a tárgyalások lebonyolításában.

Az előterjesztés szerint így osztanák fel a befolyó iparűzési adót:

"A helyi iparűzési adó megosztása kapcsán felek akként állapodnak meg, hogy az érintett területről a befektetők betelepülését követően az értékesített területeken folyó tevékenység nyomán befolyó helyi iparűzési adó megosztása tárgyában szerződő felek az alábbiak figyelembe vételével külön megállapodást kötnek, mely szerint a befolyó bevételek külön megállapodásban részletezett és meghatározott mértéke /azaz 30 %-a/ Kővágószőlős Önkormányzatát, a fennmaradó része /azaz a 70 %-a/ pedig Pécs MJV Önkormányzatát illeti meg, tekintettel arra, hogy az érintett terület ugyan Kővágószőlős közigazgatási határain belül helyezkedik el, Pécs segítsége és szerepvállalása nélkül azonban a bevételt eredményező beruházások nem jöhetnének létre."

Vagyis: a pécsi önkormányzat a befolyó iparűzési adó 70 százalékát kéri azért, hogy segítsen befektetőeket találni Kővágószőlősre.

Az előterjesztés szerint a "keretmegállapodás célja a két Önkormányzat egymás kölcsönös megbecsülésén és a tisztességen alapuló, gyümölcsöző együttműködés keretinek kialakítása, mely stabilitást és kiszámíthatóságot teremt a kapcsolatukban és végső soron Pécs és Kővágószőlős lakossága életszínvonalának javulásához vezet (...)".

Szép-szép, csak hát önzetlen segítségnek kicsit drága, meg hát a realitásoknál maradva: aki autókázik kicsit Pécs déli ipari parkjában, az rögtön látja, hogy a fideszes pécsi városvezetés inkább a cégek elfoglalásában jeleskedik, mintsem a befektetők felkutatásában. Annyi bizonyos, hogy Kővágószőlősön nagy lehet a kétségbeesés.