Grastyán Endre orvos professzor szobrának elkészítésére hirdet pályázatot a PTE

2023. január 20. 12:55 2023. jan. 20. 12:55

Grastyán Endre orvos professzor személyének, tudományos és oktatói tevékenységének méltó módon emléket állító szobor elkészítésére hirdet pályázatot a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az alkotást a pécsi orvoskaron, a szakemberről elnevezett elméleti tömb mellett állítanák fel.

A PTE csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztettek: Grastyán Endre a pécsi egyetemen végzett, haláláig vezette az orvosképzés keretében működő élettani intézetet és irányította az Magyar Tudományos Akadémia Idegélettani Kutatócsoportját.
    

A pályázat kiírói a pályázóktól olyan műalkotás elkészítését várják, amely Grastyán Endre szellemiségéhez méltó, inspiráló, kreatív és figyelemfelkeltő, anyagát tekintve mechanikai sérülésekkel szemben ellenálló és gondozásmentes.
    

A "Műalkotás készítése a dr. Grastyán Endre Elméleti Tömb névadójára" címet viselő országos, nyílt és anonim felhívásra a műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző szobrász alkotók jelentkezhetnek.
    

A tervek szerint a nyertes szobrot a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pozsonyból Pécsre helyezésének 100. évfordulója alkalmából tartandó idei rendezvény keretében avatják majd fel az orvoskar közelmúltban épült új oktatási tömbjének parkjában.
    

A pályázati kiírás részletei, valamint a leendő műalkotás paraméterei a pécsi orvoskar honlapján, a http://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/15598 címen olvashatók.

 

Forrás: PTE