Gyermekével ünnepelhette az anyák napját Mária Terézia a pécsi Városházán

2021. május 2. 10:31 2021. máj. 2. 10:31

Különleges gesztussal tették egyedivé nagylelkű felajánlók és Pécs város vezetői az idei anyák napját: ebből az alkalomból édesanyja, Mária Terézia portréja mellé került fia, II. József gyönyörűen restaurált portréja a pécsi Városháza Kék szalonnak nevezett tárgyalótermében- tudatja a pécsi önkormányzat.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Bognár Szilvia, a város kultúráért felelős alpolgármestere, Vajda Tamás, a Janus Pannonius Múzeum festményrestaurátora, dr. Nagy Gábor pécsi orvos ezredes, hadtörténész és radiológus, valamint Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti osztályának vezetője leplezték le a pécsi Városháza Kék szalonjában II. József magyar király portréját- írják.


Megtudhatjuk, hogy a 18. században festett portré az édesanyját, Mária Terézia királynőt ábrázoló festmény mellé került az idei anyák napja alkalmából a pécsi Városháza legnagyobb tárgyalótermében. Érdekesség, hogy a Mária Teréziát ábrázoló festményt maga a királynő adományozta Pécsnek abból az alkalomból, hogy a város elnyerte a Szabad Királyi Rangot.



Ahogy a királynőt, úgy a fiát ábrázoló festmény felkutatásában és restaurálásában is nagy szerepet vállalt dr. Nagy Gábor orvos ezredes, aki kezdeményezője és szponzora is volt a kép restaurálásának. Az értékes, de már rossz állapotban lévő festmény felújításának fáradtságos munkáját és a költségek jelentős részét is Vajda Tamás vállalta magára- hívják fel a figyelmet.
 

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere az esemény kapcsán úgy fogalmazott: „Kivételes kincsekkel, történetekkel és szakemberekkel bír városunk, és ez a meghitt ünnepség is rávilágított arra, hogy milyen összetartó erőt jelenthetnek ők a pécsi közösségnek.”

 

 

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata