Ha bejön a kormány uniós forrásokat érintő terve, akár Pécs is rosszul járhat

2020. január 13. 12:40 2020. jan. 13. 12:40

Olyan tervet mutatott be sajtóinformációk szerint a kormány képviselete Brüsszelben, amelyet ha megszavaznak, akkor a 2021-2027 közti uniós ciklusban érkező fejlesztési pénzek nem minden nagyvárosba, így Budapestre sem jutnának el. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint nem igaz, hogy elvennék a fejlesztési forrásokat.

A Népszava birtokába került egy olyan kormányzati tervezet, amely a következő uniós ciklusban úgy alakítaná át az onnan érkező forrásokat, hogy azokból egy mellékelt térkép szerint Budapest és több megyei jogú város - köztük Pécs - sem részesülhetne.

A lap cikkében az olvasható, hogy birtokukba jutott prezentációt az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette, és szerepel benne egy olyan térkép, amelyen az látható, hogy a kormány miképp osztaná el a 2021-2027 közti uniós fejlesztési ciklusból érkező forrásokat. Ezen sem Budapest, sem több megyeszékhely sem szerepel, ellenben például Debrecent és környékét úgy megszórnák uniós forrással, hogy nem lehetne elugrani a pénzeső elől.

A Népszava úgy értesült, hogy ezt a prezentációt decemberben mutatta be Brüsszelben a kormány, a lényege pedig abból áll, hogy a korábbi tíz uniós támogatottságú operatív program helyett mindössze hármat indítana, a cikk szerint pedig a támogatások így oszlanának meg a programok között:

"a Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a teljes támogatási keret 43-43, a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) pedig a 14 százalékát kapná. A VGOP nagyobbrészt vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre költene, a VIOP-ból pedig többek között a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák."

A cikk szerint a teljes támogatás mintegy ötöde lenne az, amelyet területi alapon osztanának ki, itt a leszakadó térségeket céloznák meg elsősorban, bár a lap arra figyelmeztetett, hogy az előző két uniós ciklus alatt hiába öntöttek erre a területre rengeteg pénzt, felzárkóztatás nem lett belőle. A másik részterület a turizmus fejlesztése lenne, ezzel kapcsolatban pedig az olvasható a Népszava cikkében, hogy a Balaton és Tokaj környékén jól láthatóan nyomulnak a Fidesz-kormányhoz és Orbán Viktorhoz köthető erős emberek. 

A lap megjegyzi, a fentebb vázoltak egyelőre még csak tervezetek, arra az uniós testületeknek is rá kell bólintaniuk.

Politikai bosszút emleget Jávor Benedek

A lapnak megszólaló Jávor Benedek volt EP-képviselő - aki Budapest képviseletét látja el Brüsszelben - szerint ez politikai bosszú, épp ezért el fogják juttatni észrevételeiket az Európai Bizottságnak, hogy ne szavazzák meg az operatív programok kormányzati átalakításának tervét. 

Nem véletlen, hogy a V4-es országok fővárosainak polgármesterei azon lobbiznak, hogy a nagyvárosok közvetlenül pályázhassanak forrásokra az Európai Unióhoz, hogy ezzel ki lehessen kapcsolni a kormányt, mint közvetítőt - magyarázta Jávor Benedek a Népszavának.


ITM: semmi ilyesmire nem készül a kormány

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak.

Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből - áll a közleményben.


Pécs is közvetlenül pályázna uniós forrásokra

Péterffy Attila, Pécs független polgármestere még a választási kampányban beszélt ugyanerről a lehetőségről. A Bóbita bábszínház régi épületének megújításához szükséges pénzt például ilyen formában kívánja megszerezni az önkormányzat, decemberben pályázatot is benyújtott a célra.

Az előző, fideszes városvezetés által indított Pécs2020 interaktív térkép szerint a baranyai megyeszékhelyre 170 milliárd forintnyi forrás érkezett az utóbbi években - az adatokat nem árt azért fenntartással kezelni, mert olyan projektek is szerepelnek rajta, amelyek még mindig nem indultak el.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava