Ha ma csak egy fotót nézel meg a globális felmelegedésről...

2018. október 8. 08:47 2018. okt. 8. 08:47

…akkor ez legyen az: Bédában, az egyik festői Duna-holtágban idén már másodszor virágzik a sárga vízitök, októberben. Az 59 éves horgász, akitől a fotót kaptuk, még életében nem látott ilyet.

Az alábbi fotót Fekete Jánostól kaptuk:

A veterán Duna-járó, egy jelentős mohácsi horgászegyesület elnöke elmondta - ezért hálásak voltunk, mert önállóan napok kisnövényhatározása árán sikerült volna legfeljebb -, a képen a sárga vízitök látszik, amint éppen másodszor virágzik október elején. A horgász leszögezte: még életében nem látott ilyet.

Wikitök

A sárga vízitök (Nuphar lutea) a tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales) rendjébe és a tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó faj. A sárga vízitök a víz felszínén úszó levelei a fehér tündérrózsáénál hosszabbak, inkább elliptikusak, az erek száma is több; 12-40 centiméter hosszúak és 9-30 centiméter szélesek. Az oldalerek villásan elágazók, egymással nem futnak össze. (Ilyen gyönyörű dolgokat ír róla a Wikipédia, és még nincs vége:)

A levélnyél felül tompán háromélű. A vízből kiemelkedő gömb alakú virágok 4-5 centiméter szélesek. A virágtakaró egyszerű, öt, csaknem kerekded, sárga színű csészelevél alkotja. A nagyszámú sziromlevél jóval kisebb, jelentéktelen. A bibe majdnem lapos, közepén kissé bemélyedő, 10-24 sugarú, melyek a bibe külső széle előtt végződnek. Vastag, kúszó gyöktörzsű, évelő növény.

Szokatlanul viselkedő növényt tapasztalsz magad körül? Írd meg nekünk Facebook-oldalunkon, vagy e-mailben a szerkesztoseg@pecsistop.hu-ra!