Hadházy: az ország több kórházának folyosóján egymásra pakolva fekszenek a halottak

2020. december 22. 17:35 2020. dec. 22. 17:35

Ismét zárt kapuk fogadták a szekszárdi kórházban Hadházy Ákost. Pedig korábban többször bejelentkezett. Egy hete maga a főigazgató, Németh Csaba ajánlott újabb időpontot. De mint kiderült, ez a találkozás sem jött össze. Németh úr ugyanis – így, a járvány kellős közepén – a kórház átszervezésén fáradozik, nincs ideje néhány percig beszélni Hadházy Ákossal. Korábban a képviselők igazolvánnyal bemehettek minden közintézménybe, ahol a választópolgárok nevében ellenőrizhették a történéseket. Mindezt a Kövér László vezette parlament megszüntette. Ma már a képviselő az Országházban is csak milliós büntetés terhe mellett kritizálhat, a közintézményekbe pedig hosszas egyeztetés után sem teheti be a lábát. Az Orbán-kormány tehát jogaik jelentős részétől megfosztotta a magyar képviselőket.

– Hadházy úr, alig egy hete kapott időpontot a szekszárdi kórházba, amit végül Németh Csaba igazgató váratlanul lemondott. Mi volt az indok?

– Az igazgató azt írta a levelében, hogy a kórházban átszervezés zajlik, ezért nincs ideje fogadni.

 

– Már több hete próbál bejutni az intézménybe, ilyen nehezen megy?

– Járványügyi kockázatokra hivatkozva, már kétszer lemondták a találkozót, pedig lényegében november vége óta próbálkozom. Nemrég azonban a kapu elé álltam, s akkor fixáltunk egy időpontot. Ezt mondták most le. 

 

– Képviselőként nem sétálhat be engedély nélkül is a kórházba?

– Ennek a lehetőségét az Orbán-kormány idén megszüntette, miután több képviselőtársammal együtt verőemberekkel kidobtak bennünket a köztelevízióból. Vagyis korlátozták a képviselők mozgásterét. Óriási disznóság, hogy magyar országgyűlési képviselők nem léphetnek be szabadon a közintézményekbe. Miközben képviselőként épp a hatalom ellenőrzése a feladatunk. Mára mindössze azt a jogunkat hagyták meg, hogy az intézményi vezetők kötelesek tájékoztatni bennünket. 

 

– Ezek szerint a szekszárdi kórházigazgató, Németh Csaba törvényt sértett, amikor nem fogadta a megbeszélt időben?

– A törvény előírása szerint előre egyeztetett időpontban fogadni kell a képviselőt, és én, ha jól emlékszem, már a harmadik időpontot kaptam. De nem adom fel, ma újabb dátumot ígért a kórházigazgató. Az persze árulkodó, hogy nem is olyan régen, Orbán Viktor lényegében bejelentés nélkül, elsőre bejuthatott. Még a kórházi osztályokra is be tudott menni, én viszont legfeljebb csak az irodáig juthatok. Pedig mindketten a munkánkat végezzük.

 

– Ha jól emlékszem, akkor talán egy hete adták önnek ezt a mostani időpontot, akkor nem tudták, hogy karácsony előtt még átszervezés lesz? 

– Úgy látszik, egy hete még nem tudták, hogy átszervezik a kórházat. Mindenesetre a kérdésemre is kerekperec megtagadták a választ. 

 

– Képviselő úr, Ön az egyik kereskedelmi csatornán azt mondta, hogy olyan fotók birtokába jutott, amelyeken emberi tetemek fekszenek a kórházak folyosóján. Ezek a drámai képek a szekszárdi kórházból származnak?

– Nem, ez nem a szekszárdi állapotokat tükröző fotó, viszont az ország több kórházából, közte a fővárosi intézményekből is kaptam megdöbbentő fényképeket. A kórházak folyosóján egymásra pakolva fekszenek a halottak. Egészen megdöbbentő, megrázó a helyzet a hazai kórházakban. 

 

– Az említett kereskedelmi televízióban Hollik István korábbi kormányszóvivő, aki ma a Fidesz kommunikációs igazgatója, azt mondta, hogy ez képtelenség. Hollik úr látta az ön birtokában lévő képeket?

– Igen, az adás után megmutattam neki a hullákról készült drámai képeket. Zavarban volt, majd hamuszürke lett. De nem kommentálta a látványt. Tragédia, hogy a kórházak hűtőkamrái megteltek már holttestekkel, s az intézmények csak a napokban kapják meg a hűtőkonténereket. 

Egyébként pedig a színfalak mögött arról faggattam a kormánypárt szóvivőjét, hogy tudja-e, egy betegre hány ápolónak kéne jutni. Ugyanis ez a szám megmutatja, hogy a magyar egészségügy bírja-e még a terhelést, vagy beleroppant.

 

– Gondolom, rávágta, hogy két ápoló jut egy betegre?

– Valóban ez lenne a helyes, de információim szerint ma már egy ápoló hat-nyolc beteg életéért küzd. Nem igaz tehát, hogy mindenki megkapja a szükséges ápolást, ezért is elkerülhetetlenül növekszik a halálozások száma. Olyan esetekről is kapok beszámolót, hogy a betegek sima kórtermekben halnak meg; a frissen megfertőzött beteg mellett ott van a haláltusával küzdő, fuldokoló ember is, akinek intenzív osztályon lenne a helye. Tehát szörnyű viszonyok vannak a hazai kórházakban, nincs már kapacitás, s nem igaz, hogy mindenki megkapja a megfelelő kezelést. Ennek pedig az a következménye, hogy többen halnak meg, mint azt a járvány súlyossága indokolná. Tehát a felkészületlenség miatt sok beteg indokolatlanul veszíti el az életét Magyarországon. 

 

– Mit gondol, a kórházi folyosón elfekvő holttestekről, vagy az elhunytak számáról és az intézményekben uralkodó állapotokról a védelmi törzs vezetőjének, Müller Cecíliának van valami fogalma?

– Biztos vagyok benne. Amikor a védelmi törzs vezetője azt állítja: nincs is információja arról, hogy egy adott körzetben, vagy kórházban adott napon hányan halnak meg, akkor hazudik. 

 

– Egészen biztos ön abban, hogy Müller Cecília nyakában a jól látható kereszttel nem mond igazat?

– Nézze, óriási nagy baj lenne, ha az országos tiszti főorvos nem ismerné településenként a fertőzöttek, vagy az áldozatok számát. Én is nyilvánosságra hoztam azt a dokumentumot, amelyet napra készen kell kitölteni a kórházaknak. Tehát Müller Cecília rendelkezik a hiteles adatokkal, csak nem akarja nyilvánosságra hozni azokat.

 

– Pedig ez valahogy kiderült, legutóbb a KSH hozta nyilvánosságra, hogy többen halnak meg, mint amennyiről a védelmi törzs beszámol. Ez nem jár hitelvesztéssel?

– A kormány nyilván tisztában volt a kórházak nem túl nagy kapacitásával, de gazdasági, vagy még inkább politikai érdekből elengedte a második hullámot. Félt a termeléskieséstől, a szigorú tiltásoktól. Emlékezhetünk, hogy eleinte Müller Cecília a maszkot is értelmetlennek tartotta, mert az emberek ódzkodtak az álarc viselésétől.

A kormány kiszámolta, hogy „lesz majd 30-50 ezer halott, az adatokat majd kozmetikázzák, a drámai hangulatot pedig majd propagandával ellensúlyozzák, hisz' máshol is meghalnak emberek”. S valóban nagyon sok jel mutat arra, hogy elhallgatják, vagy szépítik az adatokat. Azt a képet akarják sugallani, hogy jól kezelik a járványt, pedig az indokoltnál sokkal több a halálos áldozat. 

 

– Arról van fogalma, hogy a szekszárdi kórházba miért nem engedik be, milyen adatokat akarnak elhallgatni ön elől?

– Tévedés ne essék, nem előlem, a közvélemény elől hallgatják el az adatokat. Természetesen pontos kérdésekkel készülök, és szeretnék a kórházi alkalmazottakkal is beszélni. Továbbá saját szememmel akarok meggyőződni arról, hogy mennyire nagy a kórház zsúfoltsága. 

S persze szeretném látni az adatokat, ugyanis ha a pontos halálozási számokról tájékoztatást kapok, akkor az már az országos tendenciára is utalhat. Mert ha a szekszárdi kórházban meredekebben nő a halálozási görbe, mint az országban, akkor az sejtet valamit.

 

– Viszont az egészségügy a jelenleginél nem képes nagyobb teljesítményre. Évtizedes probléma, hogy nincs elég ápoló, orvos vagy intenzív ágy. Mit lehet ilyen esetben csinálni?

– Azt biztosan megtehetnék, hogy csak hiteles, és ne kozmetikázott adatokat közöljenek. Nem katonákat kéne a kórházakba vezényelni, akik vasfegyelmet tartanak, mert az legfeljebb annak elhallgatására alkalmas, hogy már nálunk is a bergámói állapotok alakultak ki. 

Be kellene vallani, hogy baj van! Szükség van komolyabb lezárásokra. Ezt azonban a kormányfő nem meri megcsinálni, mert egy dolog érdekli: a hatalom megtartása, mindenáron. Képviselőként én csak azért nem követelhetek szigorúbb intézkedéseket, mert nincsenek adataim. A részinformáció, ami eljut hozzám, azt igazolja, hogy szükség van szigorra. Tehát nagyon nagy a baj, de a kormány elhallgatja az igazságot, azt is, hogy a kórházakban a földön fekszenek a hullák. 

Hiába látja a kormányfő, hogy Ausztria, ahol jobb volt a járvány-helyzet, mint nálunk, már hetekkel ezelőtt szigorított, és még újabb szigorítások jöhetnek. Orbán azonban ma már minden tétet a vakcinára tesz, ezt nyomja teljes erőből a propaganda, de a szérum tömeges mennyiségben legfeljebb márciusban érkezhet meg. Addig sajnos még sokan meg fognak halni.

 

Forrás: Hírklikk