Hajmeresztő összeget kell leszurkolni egy zsebkendőnyi lakásért Pécsett

2020. január 27. 11:20 2020. jan. 27. 11:20

Bár a megyében található házak és lakások ára megfizethető, a baranyai megyeszékhelyen már egészen elképesztő négyzetméterárakba is bele lehet futni.

Az Ingatlannet.hu közleménye szerint a tavalyi évet a Baranya megyei ingatlanpiac jól zárta, az ingatlanok megfizethető kategóriában voltak. 

A családi házakat illetően a közlemény szerint Baranya megye átlaga tavaly decemberben négyzetméterenként közel 100 ezer forinttal volt az országos átlag alatt. A lakások esetében pedig még ennél is nagyobb volt a különbség, noha az is olvasható a kommünikében, hogy Pécsen azért elég nagy az eltérés a megyei adatokhoz képest.

A családi házaknál Szentlőrinc a második legdrágább

Az Ingatlannet megvizsgálta a házak decemberi átlag négyzetméter árait a nagyobb városokban, ami alapján arra jutottak, hogy négyzetméterenként 100 ezer és 270 ezer forint közt változnak az árak. Az alsó értékek a komlói, míg a felső értéket a megyeszékhely házainak négyzetméterárai mutatták. A második legdrágább településnek a családi házak tekintetében Szentlőrincet lehet venni, ott 160 ezer forint az átlagos négyzetméterár - jól látható a nagy különbség a pécsi adatokhoz képest.

Fotó: Ingatlannet.hu

Pécsen a téglalakások átlagos négyzetméterárai a 400 ezret is meghaladják

A lakások átlagos négyzetméterárainál (tavaly decemberi adat) még durvábban látszik, hogy mennyivel magasabb a pécsi árszínvonal a többi nagyobb városéhoz képest. 

A közlemény szerint a pécsi téglalakások átlagosan 420 ezer forint/négyzetméter áron futottak, a paneleket pedig 320 ezer forint/négyzetméter áron kínálták. Ehhez képest például Mohácson tavaly decemberben átlagosan 200 ezer forint/négyzetméter áron keltek el a panel- és téglalakások.

Fotó: Ingatlannet.hu

A legkedvezőbb lakáspiaci árakkal Komló rendelkezik, ott a téglalalkások átlagára 100 ezer forint volt négyzetméterenként, mígy a paneleké 110 ezer forint/négyzetméter volt átlagosan. Vagyis egy komlói téglalakás negyedannyiba került tavaly decemberben, mint egy pécsi.

Idén még emelkedni fognak az árak, de a támogatások pörgethetik jobbára a piacot

Az Ingatlannet közleménye szerint idén a várakozások szerint az ingatlanpiacon további drágulással lehet számolni, bár bővüléssel már nem nagyon számolnak, inkább a különféle lakásvásárlási támogatások pörgethetik még a piacot. (Január elsejétől 27 százalékra emelkedett a lakásáfa, ám a falusi csok kapcsán építkezők 5 millió forintig áfa-visszatérítést kérhetnek.)

"Mindemellett 2020-ban egyre fontosabbá válnak az energiahatékonysági szempontok is. Ezzel kapcsolatban a tavalyi évben már életbe lépett néhány szabály, idén pedig várhatóan a környezetbarát, energiahatékony technológiákat támogató rendeletek újakkal bővülnek. Még nem ismertek a részletek, de olcsóbb lehet a lakáshitel vagy személyi kölcsön kamata azoknak, akik a felvett összeget minimum „BB” energetikai minősítésű lakóingatlan megvételére vagy építésére fordítják.

 
Forrás: Pécsi STOP/Ingatlannet