Háromféle egyszeri támogatást indít a pécseknek az önkormányzat, itt vannak a részletek

2020. május 19. 12:20 2020. máj. 19. 12:20

Egyszeri bérpótló, gondozási és albérleti támogatást ad a pécsi önkormányzat azon pécsi lakosoknak, akik rászorulnak a segítségre. A támogatásokat június 30-ig lehet igénybe venni. A szociális területen dolgozóknak keresetkiegészítést ad a város.

Mint ismert, Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester a napokban mondta el lapunknak, hogy a járványhelyzet miatt beállt gazdasági válság az önkormányzatnak jelenleg olyan 3 milliárd forintos bevételkiesést okozott, emiatt egy veszélyhelyzeti alapot hoznak létre, több fejlesztés és például polgármestertől kezdve a cafetéria-kereteket pedig augusztus végéig felfüggesztik (ebből lesz az alap létrehozva, bővebben ebben a cikkben lehet olvasni erről). 

Ruzsa Csaba a Pécsi STOP-nak elmondta, hogy mindezek ellenére három célzott támogatást indít az önkormányzat a lakosság megsegítésére, ez bérpótló, albérleti és gondozási egyszeri támogatás lesz, mindegyik a pécsi lakosoknak szól.

A városháza május 19-én, kedden kiadott egy közleményt ezzel kapcsolatban, amelyben arról írnak, hogy a vírus okozta veszélyhelyzet sok pécsit hozott nehéz helyzetbe, a probémát részben az önkormányzatnak kell megoldania. Mint írják, több ilyen döntés is született, jellemzően szociális ellátásokról (mint a PAPI-program, ami az idősek élelmiszer- és gyógyszerellátását segíti). 

"Május 19-én, a városi közgyűlés tagjaival tartott online konzultáción jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget irányoznak elő a vírus miatt bajba jutott pécsieknek. Ennek közvetlen előzményének tekinthető, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összesen 220 millió forintos mentőcsomagot állított össze azon pécsi cégek százainak, amelyek az önkormányzati cégtől bérlik ingatlanukat. A lépés külön önkormányzati támogatást nem igényelt.

Pécs önkormányzata veszélyhelyzeti alapot hoz létre, amelybe augusztus 31-éig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

Pécs polgármestere a város önkormányzata nevében három közvetlen támogatási formát hozott létre, ezeket május 19-én egyeztette a közgyűlés tagjaival"

- áll a közleményben.


A támogatások a következőek, a leírások a közleményből származnak:

Bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem. A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Gondozási támogatás

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható. A gondozási támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Albérleti támogatás

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek – kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem -, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak. A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.

Ezek a támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutott pécsieken hivatottak segíteni, és június 30-ig lehet igényelni azokat.



A fentebb sorolt egyszeri támogatásokon kívül Péterffy Attila polgármester döntése értelmében a legelesettebb idősek ellátásában szerepet játszó önkormányzati szervezet, az Integrált Szociális Intézmény kapcsán bruttó 20 millió forint összegű, minden dolgozóra kiterjedő keresetkiegészítést biztosít az önkormányzat. 

A közlemény szerint az önkormányzat folyamatosan monitorozza a pécsi családok és cégek helyzetét, és a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy segítsék az érintetteket a járványhelyzet utáni talpraállásban.

Forrás: Pécsi STOP