Hatalmas trükkel oldanák meg az alacsony vízállás problémáját a paksi atomerőműnél

2018. december 8. 11:18 2018. dec. 8. 11:18

Az atomerőműben kitalálták, mi lehetne az áthidaló megoldás az alacsony vízállás okozta hűtési problémákra: az úszó szivattyútelep.

A Napi.hu cikke szerint egészen csodálatos trükkel próbálja a jövőben áthidalni a Duna alacsony vízállásából fakadó hűtési gondokat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Idén nyáron és ősszel ugyanis annyira lecsökkent a Duna vízszintje Paksnál a hosszasan tartó extrém forróság miatt, hogy az atomerőmű blokkjainak teljesítményét is vissza kellett venni.

A cikk szerint az atomerőműben a megoldást úszó szivattyú-platformokban látják.

Ennek kapcsán kétfordulós tendert írtak ki az uniós közbeszerzési közlönyben, egyelőre megszabott értékhatár nélkül. Aki befutó lesz a közbeszerzésen, annak vállalnia kell, hogy 2019. első napjától 2021. március utolsó napjáig rendelkezésre kell állnia a szivattyútelepekkel.

"A nyertesnek a hidegvíz-csatornába kell telepítenie négy olyan úszóegységet, amelyek 20 dízelhajtású szivattyúval vannak felszerelve. Ezeket - szükség esetén - 2 nap alatt kell összeszerelni a helyszínen, további 4 óra áll rendelkezésre a terhelési próbára.

Az ajánlattevőknek úszómű szerelési és -mozgatási referenciákat kell bemutatniuk."

A tenderre december 17-ig lehet jelentkezni. Az atomerőmű december 19-én közli, hogy kik jutottak tovább a második fordulóba, itt lehet majd konkrét árajánlatokat is adni.

A lap szerint az értékelésnél az ár 98 súlyszámmal, míg a minőség 2 súlyszámmal szerepel. Az utóbbit az 5 napnál kevesebb szerelési időre adják.

Egyébként korábban Baranyi Krisztina független budapesti önkormányzati képviselő - aki a tavaszi választás után megszűnt Együtt tagja volt - kérdésére a Paksi Atomerőműből azt válaszolták, hogy akár tűzoltókocsit is beállítanak a reaktorok hűtésére, ha a helyzet úgy kívánja.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő pedig korábban arról írt, a paksi bővítésnél az is a terv része, hogy az atomreaktorok működése közben bővítsék a hűtővízcsatornát, hogy az majd a két új reaktorblokkot is hűthesse. Jávor szerint erre nem lesz képes a csatorna.