Hatalmasat villogott a pécsi Fidesz arról, hogy mennyi pénzt tolt Pécsre a kormány

2020. október 28. 11:34 2020. okt. 28. 11:34

Szerintük az siker, hogy a kormány végre odaadja a ZSÖK-nek, színháznak megjáró állami támogatást, de sikerként könyvelték el a még papíron is alig létező új pécsi stadiont, valamint több projektnél a plusztámogatásokat.

Győzelmi jelentésnek is beillő, szerénynek semmiképp sem mondható közleményt adott ki a pécsi Fidesz arról, hogy a kormány (ami, ugye, ugyancsak Fidesz) az elmúlt hetekben 9,6 milliárd forintot adott a baranyai megyeszékhelynek, de idén az összeg 30 milliárdot fog elérni. A közleményben azt is leírták, hogy szerintük a jelenlegi városvezetés egy év alatt semmit sem csinált.

A közleményben kitértek arra, hogy a magyar kormány továbbra is a legfontosabb partnere Pécsnek és a baloldali városvezetést is támogatja Orbán Viktor kormánya, majd hozzátették, hogy a COVID-19 járványban közös teherviselésre van szükség (ez lenne a gépjárműadó-elvonás és a parkolás ingyenessé tételének magyarázata, ami elég nagy kiesést okozott a pécsi önkormányzatnak is).

Az első tétel a Fidesz listáján a Pécsi Tudományegyetemnek pár napja bejelentett 5,733 milliárd forint, amiről kedden a PTE rektora azt mondta, főképp azért van rá szükség, mert "jelentős árrobbanás" történt az építőiparban. Azt meg már a Szabad Pécs tette hozzá, hogy a pénz nagy része közvetetten, de Mészáros Lőrincet fogja gazdagítani.

A következő pont a listán az új vásárcsarnok építéséhez megadott 416 milliós többletforrás a korábban megítélt 2,5 milliárd forint mellé a megnövekedett beruházási költségek miatt (már a fideszes városvezetés is jelezte, hogy forrásokat csoportosítana át, meg ilyenek, de akkor a kormány nem adott engedélyt erre, a többletforrásról is nemrég döntött).

Újabb pont a Füzes-dűlői napelempark, amihez a kormány adott 300 milliót, hogy a teljes 750 milliós fejlesztés pályázatból valósítható meg, ami pedig alacsonyabbá varázsolja a pécsiek villanyszámláján a költségeket.

A kovácstelepi Dárdai Labdarúgó Akadémia befejezéséhez is adni fog a kormány 800 milliót, az mondjuk már kimaradt a fideszes tájékoztatásból, hogy erre a döntésre hónapok óta várt a PSN Zrt.

A listán szerepel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. is, itt a Fidesz azzal villogott, hogy milyen jó fej a kormány, mert a járvány ellenére idén is ad pénzt, 1,9 milliárd forintot. Csak az maradt ki a közleményből, hogy a pénzről egy 10 éves keretszerződés rendelkezik, amit még Hoppál Péter kötött meg a kormánnyal, és ennek ellenére nem utalt a minisztérium időben.

A Pécsi Nemzeti Színháznak juttatandó 520 millió forintot is betették a listába (ami amúgy 527 millió forint), meg hogy 2024-ig bezárólag 2,6 milliárd forint jut így a teátrumnak.  Az itt is lemaradt, hogy a városvezetés és az EMMI hónapokon keresztül szkanderozott, mert a ZSÖK támogatásához kötötték a színház támogatását, holott a kettőnek nincs köze egymáshoz, más szerződések rendelkeznek róluk.

A közlemény végére még odakerült a papíron is alig létező új pécsi stadion, ami a Fidesz szerint sportközpont lesz, és az előzetes becslések alapján 20 milliárd forintba kerül majd - de ezt a kormány "megfinanszírozza" a városnak.

A Fidesznek nem sikerült kitérnie arra a kommünikéjében, hogy a várost még mindig terheli 8,54 milliárd forint visszafizetésének terhe, és mivel hivatalos döntés még a sajtóhírek szerint nem született az ügyben, ennek határideje még mindig ezév decembere.

Forrás: Pécsi STOP