Helyi népszavazásokkal küzd a Szabad Városok Szövetsége az uniós források közvetlen eléréséért

2020. október 17. 13:23 2020. okt. 17. 13:23

A Szabad Városok Szövetsége szerint a jáványhelyzet miatt beállt gazdasági válságban fontos, hogy a települések önállóan és közvetlenül is tudjanak az Európai Unióhoz pályázni forrásokért, kikerülve ezzel a kormányt. A cél érdekében a szövetségbe tartozó városokban - így Pécsen is - helyi népszavazások jöhetnek az ügyben.

Összefoglalva:

Helyi népszavazásokat kezdeményez a Szabad Városok Szövetsége, hogy az önkormányzatok közvetlenül juthassanak uniós forrásokhoz - erről számolt be október 17-ei, szombati online rendezvényén Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. 

A tervek szerint a kezdeményezéshez csatlakozó településeken novemberben fogják a képviselőtestületek megtárgyalni a felvetést, egy központi kérdés lesz, amely az uniós közvetlen források elérését célozza, de ezen felül minden településen több más kérdést is helyi népszavazásra lehet bocsátani. Amennyiben a kezdeményezések elindulnak, várhatóan jövő tavasszal jöhetnek a helyi népszavazások a településeken.

Szabad Városok Szövetsége - fotó: részlet az élő videóból

Bővebben:

Magukra hagyott önkormányzatok

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester október 17-én, szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása című rendezvény elején - amelyet Budapesten tartottak, de online is követni lehetett - arról beszélt, hogy a járványhelyzet sok mindenben gátolja az önkormányzatokat, majd elsorolta, hogy a járvány előtt és alatt milyen munkát tettek meg Budapesten. Arra is kitért, hogy a járvány a sok rossz mellett annyiban jót is jelent, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy más utakat keressenek, a régi problémákat is megpróbálják megoldani egyben.

Szabó-Kimmel Tamás és Karácsony Gergely főpolgármester - Fotó: részlet az élő videóból

"Az Európai Unió célzottan válságkezelésre biztosított pénzügyi támogatása (Recovery and Resilience Facility) kivételes lehetőség a válságban megroppant egzisztenciák megsegítésére. A magyar kormány azonban ennek a pénzügyi támogatásnak a felhasználásból is ki akarja hagyni az önkormányzatokat. Az Unió felismerve egyes kormányok korrupciós és jogállamiságot tipró gyakorlatát, brüsszeli szinten is érzékelhető, hogy a válságkezelő támogatás folyósításához is jogállami feltételt kívánnak csatolni, illetve a városok, önkormányzatok bevonását a válságkezelésbe szintén fontosnak gondolják. Ez biztosíthatja ugyanis azt, hogy ne a kormány kizárólagos döntése legyen az, hogy mi a sorsa a Magyarországnak szánt uniós pénzeknek, ne mindig ugyanaz a kegyeleti kör nyerjen a közbeszerzéseken, hanem az egzisztenciális bizonytalanságba került helyi emberek részesüljenek a válságkezelés céljára elkülönített forrásokból"

- áll a rendezvény leírásában.

A rendezvényre Nemény András szombathelyi polgármester is bejelentkezett egy videóüzenetben, ahol elmondta, a bajban az önkormányzatokhoz fordultak a lakosok, tőlük várták elsősorban a hirtelen rosszabbá váló körülményeik megoldását - ez kihívás volt az önkormányzatoknak, de igyekeztek megoldani a problémákat. A kormány viszont nem segítette az önkormányzatokat, hanem elvont tőlük, és valahogy az ellenzéki vezetésű helyhatóságoknak nem nagyon juttattak vissza az elvonásokkal. Nemény szerint ezért kell az ellenzéki városoknak összefogni.

Nemény andrás szombathelyi polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

A videóüzenet után Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy lassan már az önkormányzatoknak kell a lélegeztetőgépeket működtetni, és miközben egyre magasabbak a fertőzöttségi számok, aközben a kormányzat részéről azt ismerték be, hogy nincs elegendő tesztelési kapacitás, vagyis nem lehet tudni pontosan, hogy hányan is fertőzödnek meg a valóságban. 

Keveseknek segített a kormány a járvány első hulláma alatt

A műsorvezető Szabó-Kimmel Tamás kérdésére a főpolgármester elmondta, a járvány után beütő gazdasági válságot az elején még mindenki egy V-alakúnak képzelték el (nagy visszaesés után nagy erősödés), de most már inkább pipa alakú lehet a gazdasági válsággörbe. Szerinte előre kell menekülni, ilyesfajta uniós támogatási programokra lenne szükség, de úgy saccolt, hogy hosszabb távú lesz a kilábalás. Arra is kitért, hogy a magyar kormány keveseknek segített a válság idején, de tömegeket hagyott az út szélén. 

Szabó-Kimmel Tamás és Karácsony Gergely főpolgármester - Fotó: részlet az élő videóból

Szóba jött a dunaújvárosi Dunaferr-dolgozók tüntetése, ennek kapcsán Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester is videóüzenetet küldött. Pintér kitért a gépjárműadó elvételére is, szerinte az egész átverés volt, miután kiderült, hogy 2024-ig nem is fogja a kormányzat ezt visszaadni a helyhatóságoknak. Arra is kitért, hogy beruházásokra alig marad az önkormányzatoknál a kormányzati elvételek miatt, ezt a fideszes városvezetők is érzik, nekik is így fogják be a szájukat, és ha jól viselkednek, akkor kapnak valamiféle ajándékot. Magyarországon ma nem lehet a kormány nélkül várost fejleszteni - magyarázta.

Az utaknak, orvosi rendelőknek nincs pártállása

A videóüzenet után a Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az uniós válságkezelő támogatásokat jól kell felhasználni, mert különben hiábavalóan osztják ki azokat. Karácsony szerint az uniós országok közül Magyarország a válságkezelésben eléggé hátul áll. Kitért a kistelepülések helyzetére is, amelyek véleménye szerint még rosszabb helyzetben vannak, mert a kevés bevételükből vett el a kormány.

Szabad Városok Szövetsége - Fotó: részlet az élő videóból

Ezt a következő bejelentkező, a hajdú-bihari Polgár vezetője, Tóth József is megerősítette, aki azt is elmondta, az utaknak, orvosi rendelőknek nincs pártállása, a magyar kormány mégis politikai alapon osztogatja az állam pénzét, ami nem a kormányé, hanem az adófizetőké. Karácsony ezt annyival fejelte meg, hogy az önkormányzatiság, a szubszidiaritás elve egy régi keresztény hagyományon alapul, a kereszténydemokrácia alapja, vagyis ez nem egy "libernyák" csökevény, hanem egy régi keresztényi elv.

Trollok, elvett források

Nyirati Klára bajai polgármester arról beszélt videóüzenetében, hogy megalakult a női polgármesterek egyesülete, ahol közös projektekről és problémákról beszélgettek. Egy közös problémát mindannyian említettek, hogy a Fidesz mindegyikükre rájuk szabadítatta a trollmédiáját, amelyek a nőiségükben sértegeti őket, vagy durva szexuális tartalmúak - ezek ellen kell fellépniük. A bajai polgármester arra is kitért, hogy az önkormányzati vezetőknek azért kell küzdeniük, hogy a támogatásokat közvetlenül kaphassák meg a helyhatóságok, majd hozzátette, hogy be kell fejezni a rendszerváltást végre. 

Nyirati Klára bajai polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

Karácsony Gergely főpolgármester a videóüzenetben megfogalmazottakra válaszul elmondta, az ilyesfajta trollok gyülekezetét azzal lehet megfékezni, ha minél több nő vesz részt a politikában. Arról is beszélt, hogy teljesen érthetetlen az a vita, amelyben a magyar és lengyel kormány az uniós jogállami kifogásokat cáfolja, holott anno az EU-ba való belépéskor tisztában volt mindenki a szabályokkal. Arra is kitért, hogy az EU-nál azért küzdenek, hogyha egy kormányt az EU azzal büntetné, hogy megvonja a támogatásokat, akkor a kormányt szankcionálják, a támogatásokat viszont hadd kaphassák meg a vállalkozások, önkormányzatok, polgárok közvetlenül is akár.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

Ezt a következő bejelentkező Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is megerősítette, aki szerint tényleg sehol máshol nincs olyan, hogy a kormány a járvány alatt elvon az önkormányzatoktól. Kitért arra is, hogy a kormány többször is akadályozta őket abban, hogy egy-egy projekt elindulhasson, ezért szeretnék, ha közvetlenül lehetne uniós pályázati forrásokhoz közvetlenül hozzájutni.

Gémesi György gödöllői polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy most van egy olyan kormányzati ötlet, amely a jövében a gépjárműadót is központilag szedné be, de az iparűzési adót is - Gémesi szerint félő, hogy így ebből a forrásból a településeknek nem, vagy csak alig fognak visszakapni. A politikus szerint ezekből a pénzekből végzik a fejlesztéseket a településeken, tehát nagyon nem mindegy, ki is rendelkezik felettük. 

Gémesi György bejelentkezése után Karácsony Gergely kitért rá, hogy a következő hétéves uniós ciklus nagy forrásösszegei mellett van a 2500 milliárdos keret a válságkezelésre. Ebből fordítanának a városok fejlesztésre, és leginkább ehhez a forráshoz szeretnének közvetlen eljutást kiépíteni. A főpolgármester felsorolt pár fővárosi projektötletet, amikkel jobbá tennék a városukat: a geotermikus energia jobb hasznosítása, épületek külső szigetelése, az idősgondozás fejlesztése, az alacsonypadlós villamosok számának növelése.

A visegrádi országok fővárosai is a kezdeményezés mellett vannak

A műsorvezető kérdésére elmondta, már folyik egy lobbi az EU-nál a helyhatóságok közvetlen uniós forrásokhoz való jutása érdekében, ebben nagy segítség a visegrádi négyek országainak fővárosi polgármesterei.

Rafał Trzaskowski varsói polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

Pozsony (Matúš Vallo), Prága (Zdeněk Hřib) és Varsó (Rafał Trzaskowski) polgármesterei videóüzenetekben álltak a kezdeményezés mellé, egyben ők is hangsúlyozták a helyi döntések szükségességét és támogatását.

Helyi népszavazásokat indítanak

Az uniós forrásra azért van szüksége a településeknek, mert különböző mértékben, de mindegyik bajban van. Emiatt a Szabad Városok Szövetségének az a kezdeményezése, hogy a településeken helyi népszavazáson döntsenek a kérdésről, hogy lehessen az önkormányzatoknak közvetlenül az uniós forrásokhoz folyamodniuk. Minden településen lesz egy közös, úgymond központi kérdés, de más kérdéseket is fel lehet tenni. 

Péterffy Attila pécsi polgármester - Fotó: részlet az élő videóból

A felszólalás után a Szabad Városok-kezdeményezéshez csatlakozó polgármesterek - köztük Pécs vezetője, Péterffy Attila - jelezte egy-egy üzenetben, hogy támogatják az ötletet, hogy ne pártpolitikai alapon dőljön el a fejlesztések, a fejlődés sorsa, hanem a lakosok önrendelkezési joga újra értelmet nyerjen.

Karácsony Gergely elmondta, a szabadvarosok.hu oldalon lehet csatlakozni a kezdeményezéshez. A csatlakozó testületek várhatóan növemberben fogják tárgyalni a közgyűlésekben a kezdeményezést, amely a reményeik szerint tavasszal folyhatnak le helyben.

 

Címlapkép: részlet az élő videóból

Forrás: Pécsi STOP