Hétfőn pár órára lezárják a Centrum parkoló Nagy Lajos király úti behajtóját

2020. szeptember 11. 13:08 2020. szept. 11. 13:08

Az önkormányzat tájékoztatása szerint szeptember 14-én, hétfőn délelőtt 10 és délután 15 óra között lezárják a Centrum parkoló Nagy Lajos király útja felőli behajtóját, mert aszfaltozzák a szakaszt.

Az önkormányzat közleménye szerint tovább folytatódik a TOP-os, vagyis uniós forrású, az Ifjúsági Házat és a Centrum parkolót célzó fejlesztés, ennek keretében lezárás lesz szeptember 14-én, hétfőn a terület egy részén. 

A közlemény szerint hétfőn délelőtt 10 és délután 15 óra között a parkoló Nagy Lajos király útja felőli behajtóját lezárják a forgalom elől, mert aszfaltozzák a teljes behajtó utat.

A képet új lapon megnyitva lehet nagyítani:

Az önkormányzat térképvázlata a lezárásról - Forrás: Pécsi önkormányzat

A Centrum parkoló Kereskedők háza előtti területét a Jókai utca felől továbbra is meg lehet közelíteni, illetve a behajtóút aszfaltozása miatt a területet ugyanezen útirányon lehet elhagyni. 

Az önkormányzat kéri a gyalogosok és az autósok türelmét és körültekintését a kivitelezés ideje alatt.

A Centrum parkoló és az Ifjúsági Ház fejlesztésemár elindult egy ideje 1,13 milliárd forintból, a parkoló fejlesztésére - amelynek megújítása idén június 15-én vette kezdetét - közel 400 milliót költenek. A projektre még 2016-ban nyert forrást az önkormányzat. 

Az előző városvezetés által összehozott projekt tervein a mostani városvezetés több ponton is módosított, így például a korábban kivágni tervezett 51 fa helyett csak 26-ot kell kivágni, ezek is beteg és elöregedett fák a zömében. A területre 125 új fát ültetnek el, így 185 fa fog árnyékot adni a parkolóban és a környéken.

"A projekt keretében 5000 új változó méretű bokor és cserje teszi majd lélegzőbbé a pécsi belvárost. A projektben eredetileg is fontos szerepet kapott, hogy a parkolás biztosítása mellett a terület élhető legyen. Ezért a Kereskedők Háza előtt, a jelenlegi kavicsos parkoló helyére új park kerül, a Centrum áruház előtti és a Bajcsy-Zsilinszky utcai fasor környezetében szintén új zöldterület alakítanak ki.

A növényzet bővítése mellett fontos változás az eredeti tervekhez képest, hogy a parkolóba nem sorompórendszeren át lehet majd behajtani, ahogy azt az előző városvezetés tervezte. A Centrum parkolót továbbra is a városi parkolási rendszerbe illesztett módon használhatják majd az autósok. A sorompórendszeren megtakarított forrásból az eredeti tervből kimaradt közterületek térburkolását és az új zöldterületekhez kapcsolódó locsolórendszer kialakítását tudja elvégezni a kivitelező"

- írtuk korábbi cikkünkben, a beruházás pontos részleteiről pedig ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.

 

Címlapkép:Illusztráció - pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP