Hétfőtől forgalomkorlátozás lesz, távhő- és ivóvízvezeték-fejlesztésbe kezdenek a Diósi úton

2020. október 2. 12:03 2020. okt. 2. 12:03

Hétfőtől a Zsolnay Vilmos út-Mathiász János utca-Disi út kereszteződésében teljes szélességű útlezárással indul a PÉTÁV és a Tettye Forrásház Zrt. távhő- és ivóvízhálózat-fejlesztése. A lezárás október végéig tart, de utána is számítani kell korlátozásokra a Diósi út körzetében.

A pécsi önkormányzat közleménye szerint október 5-én, hétfőn teljesen lezárják a közlekedés elől a Zsolnay Vilmos út-Mathiász János utca-Diósi út kereszteződését, mert a PÉTÁV távhővezetékeket fektet (ehhz kapcsolódik a Zsolnay Vilmos úton már zajló munkálat), a Tettye Forrásház Zrt. pedig az ivóvízhálózati vezetékeket újítja fel. 

A két cég összehangoltan, egy munkaterületen, két munkaárokban dolgozik októberben (párhuzamosan, eltolással), így feleannyi ideig kell lezárni az adott területet. A teljes szélességű útlezárás mellett a Diósi út Bokor utcai kereszteződésétől a munkálatokkal haladó útszűkület lesz, de az autós közlekedést biztosítják.

A PÉTÁV 50 százalékos uniós támogatású programban végzi alvállalkozó segítségével az új távhővezeték kiépítését a keleti városrészben, a vezeték közel 600 méter hosszan (a fentebb említett kereszteződéstől a az Engel János utcáig) várhatóan december közepéig készül el. Október 5-től ráadásul a Puskin tér-Engel János József utca közti távhővezeték-szakasz kivitelezése is megkezdődik, ott december vége a tervezett befejezés.

A munkálatok miatt lezárt területek - Fotó: Pécsi önkormányzat

Vízvezeték-felújítás

A Tettye Forrásház Zrt. a keleti városrész vízellátási szempontjából kiemelten fontos (a Rigóder víztározót töltő és a környéket ellátó) vezetékeket újítja fel két ütemben. Idén decemberig a Zsolnay Vilmos út-Mathiász János utca kereszteződésétől az Engel János József utca keleti oldaláig cserélik a rossz állapotú vezetékeket, az új hálózatot összesen 630 méteren építik ki. 

A jövő év elején folytatódik a munka, a második ütemben az Engel János József utca és a Puskin tér közötti 870 méteres szakaszon helyeznek el új és korszerű vezetékeket az útburkolat alá. Az ivóvízhálózat mellett 28 szennyvizes aknát is megújítanak a Bokor utca és Engel János József utca közti szakaszon.

A vezetékcserét a Tettye szakemberei október 5-én kezdik meg két pontról indítva, és egyszerre több csapattal fognak dolgozni a Diósi út déli sávjában, a kivitelezés 50 méteres szakaszokban, keleti irányba halad.

Forgalomkorlátozások

A következő helyeken kell számítani a közúti forgalom korlátozására október 5-től:

  1. Október 5-től 31-ig lezárják a Zsolnay Vilmos út – Mathiász János utca – Diósi út kereszteződést. (Ezen időszakban egyik útra sem lehet bekanyarodni a 6-os útról. A keletről érkezők az Engel János u. – Vadász u. – Felsővámház u. felől tudnak kerülni; a belváros felől a Lánc u. – Felsővámház u. – Vadász u. a javasolt terelőútvonal.)
  2. Október 5-én a Bokor utca – Diósi út kereszteződésében is megkezdődik a munkavégzés, a Diósi út déli sávjában a kivitelezéssel haladó, 50 méteres, szakaszos útszűkületre lehet számítani, az északi sávban a kétirányú forgalom biztosított. (A Bokor utca az Engel János vagy a Vadász utca felől lesz megközelíthető.)
  3. A munkálatok előrehaladásával október 31-től a teljes útzárat feloldják a kereszteződésben (a Mathiász János u. felől a 6-os útra be- és ki lehet hajtani), a Diósi út egyirányúvá válik a Mathiász és a Bokor u. közti szakaszon.
  4. A távhővezeték létesítésének ütemében a decemberig tartó időszakban a Diósi úton több helyszínen szakaszosan egy, illetve két sávban lezárás várható – erről a lezárások előtt részletes tájékoztatást adunk.
  5. A távhővezeték építés miatt egyúttal a Búzavirág utca Zsolnay Vilmos út és Balassa utca közötti szakasza le van zárva november elejéig, csak az ott lakók hajthatnak be.

 

Annak érdekében, hogy a közlekedők még időben észleljék a korlátozásokat, terelőtáblát helyez ki a kivitelező

  • a Zsolnay Vilmos utca – Lánc utca csomópontban és a
  • Zsolnay Vilmos utca – Engel János utca csomópontban.

 

A pécsi önkormányzat most is arra törekszik (mint az előző hónapok rekonstrukciós munkálata során), hogy a lakosság életét a lehető legkevesebb ideig zavarják a munkálatok. Ezt a célt szolgálja az is, hogy egy időben két közmű-szolgáltató infrastruktúrája újul meg az adott területen, de az is fontos szempont, hogy a rekonstrukciót csak egyszer kelljen elvégezni.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CC0

Forrás: Pécsi STOP