Hiába próbálkozott a városvezetés, nem indul szegregált oktatás Kaposváron

2017. augusztus 13. 17:29 2017. aug. 13. 17:29

Lassan évtizede húzódott Kaposváron a Pécsi utcai általános iskola ügye, a kaposvári önkormányzat ugyanis bírósági ítéletekre fittyet hányva indított ott újabb és újabb osztályokat szegregáltan. Most a minisztériumnak is kellemetlen lett az eset, alig két héttel az iskolakezdés előtt végre kiderült: nem indul oktatás az iskolában.

Hiába az ítélet, tovább folyt a szegregáció helyi és állami szinten

Közel egy évtizede húzódik már az ügy Kaposváron: a Pécsi utcai általános iskolába csak roma származású gyerekeket írattak be, az iskola súlyosan le volt maradva a többi oktatási egységhez képest. Az Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány ezt megelégelte még 2008-ban, és bejelentést tett, hogy szegregált oktatás folyik az intézményben.

Végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki, hogy nem lehetne újabb osztályt indítani, de az ítélet ellenére előbb a Szita Károly vezette kaposvári fideszes önkormányzat, majd az iskolák államosítása után az Emberi Erőforrások Minisztériuma is ugyanúgy indított osztályokat, mint a per előtt.

Végül tavaly mondta ki a Pécsi Ítélőtábla, hogy a 2017/2018-as tanévben ott már nem indulhat el új osztály.

Ekkor viszont hirtelen a semmiből termett egy alapítványi iskola, amely pont a Pécsi utcai intézményben indított volna általános iskolai és alapfokú művészeti oktatást. Az engedélyt rendkívül hamar meg is kapták erre - hívta fel a figyelmet a 168 óra az üggyel foglalkozó cikkében.

Mivel ez az Ítélőtábla ítéletének kijátszása lett volna, többek felhívták a minisztérium figyelmét az ügyre. A minisztérium a 168 órának elmondta, semmilyen oktatási tevékenység nem indulhat el a Pécsi utcai intézményben idén ősszel - addigra viszont a más kaposvári iskolákba beíratott gyerekek közül 16-ot visszaírattak az alapítványi fenntartásúvá vált egykori szegregált iskolába - írtuk meg a 168 óra nyomán.

A kapost.hu cikke szerint a fideszes városvezetésben a Pécsi utcai iskola befürdése után még felmerült, hogy a Kaposvári Egyetem pedagógiai karához csapnák hozzá a szegregálni kívánt osztályt, de ez a próbálkozás is zátonyra futott végül.

Az alapítvány vezetőjének férje az oktatási hivatal helyi embere

Az üggyel a Klubrádió is foglalkozott, egy ötven perces adást szenteltek a kaposvári esetre. A rádió elérte Szita Károlyt is (mikor a 168 óra kereste, akkor elméletileg szabadságon volt a polgármester), aki azt válaszolta, hogy

úgy tudja, hogy nem indul első osztály a Pécsi utcai általános iskolában, és nincs tudomása arról sem, hogy máshol indulna, de kérdéseikkel forduljanak Kecskés Miklóshoz, a Mikrokozmosz Alapítvány vezetőjéhez.

A kapost.hu cikke szerint ugyanakkor a Mikrokozmosz Alapítvány vezetője Kecskés Miklósné megbízott igazgatóként, Kecskés Miklós kuratóriumi tag, nem mellesleg az Oktatási Hivatal Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központjának intézményfejlesztési referense. A lap szerint így már érthető, hogy miért is kapott olyan gyorsan engedélyt arra az alapítvány, hogy nyolcosztályos általános iskolai és alapfokú művészeti oktatást indíthasson - noha előtte sosem csinált ilyet.

A Klubrádió adásából kiderült, arról, hogy az alapítvány végül mégsem indít elsős osztályt, majd csak augusztus 15-én kívánják értesíteni a lakosságot. Szűk fél hónappal az iskolakezdés előtt.

A műsorban elhangzott az is, hogy lényegében az iskolában "közmunkásképzés" folyt, az iskolából kikerült gyerekek ugyanis legtöbbször a középfokú iskoláikat nem végezték el.