Hiába szavaztak ellene, megkapta az engedélyt a madocsai kavicsbánya

2018. december 22. 12:47 2018. dec. 22. 12:47

Bár nyáron a tolnai Madocsa lakossága elsöprő többséggel szavazott nemmel a település határában létesítendő kavicsbányára - és még a hivatalos szervek is rábólintottak erre -, most úgy tűnik, hiába volt a népakarat.

Mint ismert, nyáron a tolnai Madocsa szavazókorú lakosságának nagy többsége elutasította egy helyi népszavazáson, hogy a település határában kavicsbányát nyisson egy olyan cég, mely több szálon is fideszes potentátokhoz kötődik.

Most viszont úgy tűnik, hiába volt a helyi népszavazás, mégis megnyílhat a vitatott kavicsbánya.

Ahogy a hvg.hu is írja, a település honlapján a karácsony előtti utolsó munkanappal ugyanis megjelent a felhívás, hogy a katasztrófavédelem - -felülvizsgálva saját korábbi, elutasító határozatát - mégis megadta a környezetvédelmi engedélyt a kavicsbánya elindítására.

Csak hogy érzékeltessük a lakossági ellenállást: az 1950 lakosú községben az 1571 szavazásra jogosult közül 1207-en vettek részt a népszavazáson, ebből közel 1200 fő voksolt arra, hogy nem szabad megnyitni a kavicsbányát (veszélyeztetve a vízbázisokon kívül ókori leleteket) a település határában.

A Pécsi STOP információi szerint bár a kavicsot a közeli paksi atomerőmű bővítéséhez használnák fel, az erre a célra pont nem alkalmas.