Hiller: az MSZP büszke magyarként és európaiként akarja képviselni az országot az Unióban

2019. január 23. 18:22 2019. jan. 23. 18:22

Az idei év két választásáról és a kulturális dolgokról tartott sajtótájékoztatót Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Szakács László, az MSZP elnökhelyettese. Hiller szerint minden helyzetben jobb az Európai Unión belül, mint azon kívül.

Sajtótájékoztatót tartott szerda délután Pécsen Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.

Hiller István a január 22-ei magyar kultúra napja és Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címe kapcsán kulturális témával kezdte mondandóját, a társasági adókedvezmény eltörléséről beszélt.

Mint mondta, a tavaly év végével hirtelen eltörölt tao-kedvezmény miatt most is nagy a bizonytalanság a színházaknál, kulturális intézményeknél, miközben a kormány sem tesz semmit azért, hogy az ezen területeken dolgozókat megnyugtassa.

Hiller szerint azt tudni, hogy körülbelül mekkora összeget szán a kormányzat a tao-pénzek helyett (nagységrendileg 35 milliárd forint), de ez költségvetési támogatásként lesz beállítva, amiről úgy hírlik, hogy egy bizottság fog dönteni, ami az így is már óriásira duzzasztott Emberi Erőforrások Minisztériuma alatt fog működni.

Az Országgyűlés alelnöke szerint ez a rendszer nem támogatható, mert míg a tao-pénzt adó adóalanyok száma az elmúlt évek alatt dinamikusan nőtt, addig egy központi költségvetési forrásként megállapított összegnél a dinamikus növekedés nem garantálható.

Minden ok megvan a feltételezésre, hogy a tao-összeg tovább nőtt volna, azt viszont nem tudja feltételezni, hogy a jelenleg beállított durván 35 milliárd forint nőni fog. A másik ok az elutasításra az egész tao-rendszer eltörlése: a kormányzat itt is megmutatta, hogy az autonómiát, a szabványtól való eltérést nem kedveli - magyarázta a politikus.

Hiller szerint a Magyar Tudományos Akadémiával és a kutatóintézetekkel folytatott vita is azt mutatja, hogy nem kívánja a kormány az autonómiát.

- Az MSZP azt javasolja, hogy ha már eltörölték a tao-támogatást, akkor hagyja a kormány a bizottságosdit, és az érintett kulturális intézmények (színházak - független és kőszínház, táncszínház -, komoly és könnyűzenei koncertek, múzeumok, állandó kiállítások) esetében az áfa csökkenjen 5 százalékosra - foglalta össze a szocialista párt javaslatát Hiller István. Hozzátette: több zenekar azért sem jön Magyarországra koncertezni, hanem csak Bécsig jutnak, mert ott kisebb az adóteher.

A párt háttérszámításai szerint a költségvetést nem éri nagy kár, hosszú távon pedig kiszámítható eljárást és stabil finanszírozási háttért jelentene az intézményeknek a javaslat - sorolta.

A kultúra minden európai országban igényli a pozitív diszkriminációt

- tette hozzá.

A kulturális téma után a politika is szóba került, az Országgyűlés szocialista alelnöke kifejtette, idén két választás lesz (május végén az európai parlamenti, vélhetően októberben pedig az önkormányzati), az MSZP és a demokratikus oldal mindkettőre megkezdte a felkészülést.

- Készen állunk arra, hogy Magyarország demokratikusan elkötelezett választópolgárait megfelelő programmal és jelöltekkel hívjuk a választásokra, és ott azokat a jelölteket és azt az elkötelezettséget ajánljuk, amit Magyarországnak szánunk - magyarázta.

Az EP-választáson hevesebb kampány várható most, mint eddig bármikor - fejtette ki a politikus. Az MSZP létrehozta az európai erők szövetségét, és ennek az alapja, hogy büszke magyarként és büszke európaiként akarják képviselni az országot az Európai Parlamentben. Hiller szerint ez az ország akkor tudta a legtöbbet elérni, amikor ezt a két célt egyként kezelte. Minden helyzetben jobb az unión belül, mint kívül, ezért minden olyan törekvéssel, ami az ország és az unió kapcsolatát lazítaná, azzal szembemennek. Helyes dolog az ellenzéki pártok közös listaállítása az EP-választáson, erről beszélt pár hete Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is. A párt megtette már a javaslatát, várja a többi ellenzéki párt javaslatát.

Az önkormányzati választáson kiemelten fognak Baranyára, a városokra és a megyeszékhelyre koncentrálni. Azt akarják, hogy váltás legyen Pécsett és az országban máshol is, és olyanok kerüljenek be a képviselőtestületekbe, akik demokratikusan elkötelezettek - fogalmazta meg Hiller István.

Szakács László szerint is váltani kell, a rabszolgatörvény elleni baranyai megmozdulások is mutatják ezt. A mai napon csak azért nem volt félpályás útzár, mert balesetveszélyes lett volna - tette hozzá.

Pécsen a vízmű elfoglalásától kezdve a busz-ügyig, a tízmilliárdos hiányon át Páva polgármester kiskorúsítása is azt mutatja, hogy vannak kihívások.

- A déli ipari park továbbra is teljesen üres, az M6-os és M60-as meghosszabbítását is annyira sokszor megígérte már Orbán, hogy lassan a kormányhatározatok elérnének a határig. A repteret sem fejlesztették, emiatt is le kellene váltani a jelenlegi Fidesz-vezetést - vélekedett Szakács.

A politikus szerint rengeteg olyan elszalasztott lehetőség van, ami miatt váltani kell a jelenlegi városvezetést. Az MSZP mindent megtett eddig is ezért, már beálltak egy független jelölt mögé, várják még további ellenzéki párt és a civilek támogatását is.

Szakács László hozzátette, nagy az elvándorlás mind az emberek, mind pedig a cégek tekintetében a baranyai megyeszékhelyen. A pécsi vezetés és az ország vezetése zsáktelepülésként kezeli Pécset és Baranyát, csak annyi pénzt adnak, ami az itteni hatalmasságoknak kell, de annyival többet már nem ad a mostani kormány, hogy a térség fejlődni tudjon. Ez mind elegendő indok a változásra, és ő bízik benne, hogy Péterffy Attila független polgármester-jelölt ezeket a változásokat be is tudja majd váltani.

A politikus is kitért a kultúrára Hoppál Péter esete nyomán, aki a múzeumtól kölcsönzött festményeket. Szerinte ez is tökéletesen mutatja, hogy a Fidesz hogyan vélekedik a pécsiekről, miközben a helyi lakosoknak az a legnagyobb problémája, hogy be tudják-e fűteni a lakásokat, itthon maradnak-e a gyerekek. Ez a pécsiek problémája, Hoppált pedig jó lenne, ha utolérné néha a valóság - zárta gondolatait Szakács László.