Hivatalosan is lezárták a pécsi Elios-nyomozást

2018. november 21. 14:36 2018. nov. 21. 14:36

Megszületett a határozat, a rendőrség szerint minden szabályos volt a pécsi közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzésen.

Hivatalosan is lezárta a pécsi Elios-nyomozást a rendőrség, amelyet még tavasszal indítottak Berkecz Balázs politikus feljelentése nyomán (különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és csalás miatt született a feljelentés), és egy időben együtt kezeltek az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) jelzése nyomán indított országos nyomozással.

A pécsi Elios-közbeszerzés annyiban volt másabb a többi, az OLAF jelentésében szereplő ügyhöz képest, hogy azt anno 2014/2015-ben nem uniós támogatásokból, hanem milliárdos hitelből finanszíroztak. A cég ekkortájt még Tiborcz István - Orbán Viktor miniszterelnök veje - érdekeltségében állt.

A pécsi ügyben a vizsgálatot október közepén mégis leválasztották a nagy nyomozásról, aztán november elején derült ki, hogy a rendőrség semmi kivetnivalót nem talált, így a vizsgálatot le is zárták.

A Pécsi STOP kérdésére - hogy a pécsi üggyel mi a helyzet az országos nyomozás zárulta után - az ORFK akkor elég szűkszavúan válaszolt, amiből arra lehetett következtetni, hogy annak a vizsgálatnak is vége lett.

A Zoom.hu cikke szerint mostanra vált hivatalossá, hogy tényleg nem folytat már nyomozást a pécsi ügyben sem a rendőrség. Egy, a lap birtokába került határozat indoklásában ugyanis az szerepel, hogy

a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárások és a kivitelezés szabályszerűen, a törvényi előírásoknak megfelelően kerültek végrehajtásra.

Anno a Zoom.hu írta meg, hogy bár a finanszírozása máshogy folyt a pécsi Elios-beruházásnak a többihez képest, ám a közbeszerzés "furcsaságai" itt is felmerültek, szoros összefonódásokat lehetett megállapítani a közbeszerzésekben résztvevő cégek között.

A dél-dunántúli régióban az uniós forrásból lezavarta közbeszerzések között a siófokit emlegette az OLAF jelentése. Ehhez képest a Balaton-parti város polgármestere nemrég arról számolt be, hogy előkészítette és elzárta a vonatkozó dokumentumokat a rendőrség számára, ám azok be sem kérték a papírokat a nyomozás során.