Hofekker: sosem volt januárban aláírt bérmegállapodás

2020. február 12. 11:21 2020. feb. 12. 11:21

Interjút készített a Pécsma.hu Hofekker Ferenccel, a Tüke Busz mellett működő nagyobbik érdekvédelmi szervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnökével a buszos cégnél zajló bértárgyalások kapcsán. Hofekker szerint hiába veri az asztalt a SZAKSZ, sosem volt januárban aláírt bérmegállapodás, a sztrájkkal való fenyegetés jelen körülmények között csak arra jó, hogy összeugrasszák az embereket.

Mint ismert, bértárgyalások zajlanak a Tüke Busznál, a múlt héten kiderült, a béremelés első tervezett lépcsője idén 8%, további bérkorrekcióra a költségvetés tavaszi elfogadása adhat lehetőséget. Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, a tervezett béremelés első lépcsője visszamenőleg, január elsejétől megjelenik a bérekben

A tárgyalások apropóján interjúzott az önkormányzat lapja Hofekker Ferenccel, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnökével. Hofekker elmondta, 2015-ben nem történt béremelés, 2016-ban 3, 2017-ben 10,7, 2018-ban 6,5, tavaly 8, idén eddig szintén 8 százalékkal emelkedett az óradíj. Azokon a tárgyalásokon, melyek az említett emelésekhez vezettek, az FDSZ vett részt.

"2017–19 között volt egy hároméves megállapodás, amit minden én végén felülvizsgáltunk és benyújtottuk a következő évi kéréseinket. Többfordulós megbeszélések, tárgyalások voltak. Megjegyzem, emlékeim szerint soha nem volt január hónapban aláírt bérmegállapodás, különösen az önkormányzati törvény megszületése óta. Tavaly például június hónapban született a végleges megállapodás, január első napjáig visszamenőleges hatállyal"

- fogalmazott Hofekker. Hozzátette, hogy az FDSZ az előző városvezetés alatt sem fenyegetőzött sztrájkkal. Ezen kijelentése a Tüke Busz mellett működő kisebbik szakszervezetnek szólt. Hofekker Ferenc úgy látja, a SZAKSZ vezetője, Dobi István kettős mércét alkalmaz.

Dobi Pécsett már 2019 első napjaiban sztrájkot helyezett kilátásba, ha nem lesz megállapodás január 31-ig. A fideszes vezetésű Veszprémben viszont csak január 28-án kezdődtek meg a bértárgyalások, melyekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „A SZAKSZ abban érdekelt, hogy a keresetek növekedése kétszámjegyű legyen és ezt a munkáltatóval kisebb konfliktusokkal, a tárgyalóasztalnál érje el" - mondta az FDSZ vezetője.

Hofekker Ferenc szerint a sztrájkkal való fenyegetés semmire nem jó, csak arra, hogy összeugrassza az embereket a cégen belül és a városban is. Úgy véli, a sztrájk belengetése csak blöff, az lehet a SZAKSZ célja, hogy a munkabeszüntetés idejét kitolják március közepe, vége felé annak tudatában, hogy addigra meglesz a megállapodás. 

"Nem a cég játszik időhúzásra, hanem ők, hiszen már az elején megsértik a sztrájktörvényt azzal, hogy valójában nem akarnak együttműködni a céggel. Szerintem nem ismertették a dolgozókkal, hogy egy esetleges érvénytelen sztrájkban való részvételért akár az állásukkal is fizethetnek, illetve az esetleges károkozást is meg kell téríteniük"

- folytatta a vezető. A SZAKSZ által kért 25 százalékos béremelést ugyanakkor nem tartja túlzónak, szerinte akár nagyobb mértékű keresetnövelésre is szükség lehet, nehéz ugyanis buszvezetőket találni, egész Európában kevés a sofőr.

"Ahhoz, hogy a Tükéhez jöjjenek dolgozni a sofőrök, magasabb jövedelem szükséges, de ahhoz is, hogy itt maradjanak. Az viszont már más kérdés, hogy mennyi az önkormányzat teherbíró képessége. Senki nem járna jól azzal, ha csődbe menne a város, mert abban az esetben már a bérek is veszélybe kerülhetnek"

- mondta. Elárulta azt is, hogy február 12-én folytatódnak a bértárgyalások, az eső körben bejelentett 8 százalék nem lehet a végső állapot, valamint rendezni kell a szerelők, irodisták bérét is. Hofekker válaszolt a SZAKSZ vasárnapi közleményében megfogalmazottakra is. A kommünikében az alábbit írta a Dobi István vezette szervezet:

"A SZAKSZ 2020. évre továbbra is 25%-os keresetfejlesztést követel a Tüke Busz Zrt.-nél és visszautasítja a »titkos« háttéregyeztetéseket, amit az önkormányzat az FDSZ-el – ez a másik szakszervezet, aki annyira megértő és »kompromisszumkész« – folytat! Mivel a Tüke Busz Zrt. vezetése megsértette a sztrájktörvényt és nem volt hajlandó a sztrájk előtti kötelező egyeztető eljárás lefolytatására, ezért a SZAKSZ 2020. február 10-én keresettel fordul a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, hogy állapítsa meg a sztrájkunk jogszerűségét és a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatás mértékét.”

Hofekker szerint nincs semmiféle háttéregyeztetés, a kéréseket a bértárgyalásokon ismertették a Tüke Busszal, melynek vezetése azokat továbbította a tulajdonosnak, az önkormányzatnak. Az FDSZ-elnök szerint az egyik tárgyalásról a SZAKSZ vezetője sértődötten kirohant, a következő tárgyaláson meg sem jelent, de képviselői egyetértettek az FDSZ kéréseivel.

Forrás: Pécsma.hu