Hófúvás miatt riasztás Baranyában

2019. január 25. 13:07 2019. jan. 25. 13:07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztető előrejelzést és elsőfokú riasztást adott ki Baranya megyére hófúvás miatt, a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet pénteken. Somogyban és Tolnában a figyelmeztető előrejelzés elsőfokú. Szombaton a régióban a hófúvás mellett ónos eső sem zárható ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás, délkeleten akár 5 centis is lehet a hólepel, ám a viharos szélnek köszönhetően hófúvásra és hótorlaszok kialakulására is számítani kell.

A hófúvás miatt a meteorológiai szolgálat Somogy és Tolna megyékre citromsárga, azaz elsőfokú, míg Baranya megyére narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a régióban (egyébként az egész Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun és Pest megyékben is hófúvás miatt van figyelmeztető előrejelzés érvényben). Baranyában ezt azt jelenti, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Emellett az egész dél-dunántúli régióra hófúvás miatt elsőfokú riasztást is érvénybe léptettek.

Szombaton napközben délkelet irányába kivonul a csapadék, amelyből még további lepel-2 cm hó hullhat. Átmeneti szünet után estefelé északnyugat felől azonban egy másik csapadékzóna érkezik, amelyből az északnyugati tájakon vegyes halmazállapotú csapadék várható: hó, havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Szombat éjfélig a Dunántúlon egyre több helyen várható csapadék, Dél-Dunántúl felé haladva egyre inkább ónos eső, eső lesz a jellemző csapadékforma. Emiatt az egész Dunántúlra ónos eső és hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ közlése szerint szombat reggelig a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/h-s lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet.