Hófúvásra kell készülni a Mecsekben, 12 centi havat kaphat Baranya

2020. március 22. 18:26

Egy magassági hidegörvény hatására hétfőn többfelé kell havazásra számítani, Baranyára havazás és hófúvás miatt is veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, 12 centi téli csapadék is eshet felénk.

Fotó: Facebook/Magyar Közút

Amint azt tegnap már megírtuk, a jövő héten visszatér a tél, Pécsett hétfő délután kezdhet havazni. Az Időkép.hu friss prognózisa szerint kezdetben keleten, délkeleten, majd napközben a déli, délnyugati tájakon hullhat a hó a hét első napján. Az erős, viharos északi, északkeleti szél a havazással társulva több helyen okozhat hófúvást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt olvasni, hogy hétfőn a hajnali óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/h lökések. Szintén a kora reggeli óráktól kelet, délkelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat - folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). 

A szakemberek szerint az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel- 5, 6 cm tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában számíthatunk). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat. Baranyára a hófúvás és a várható havazás miatt figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az Időkép.hu azt írja, a havazás kedden is folytatódhat (főleg) a déli, délnyugati tájakon, szerdán pedig az ország más területein (elsősorban a Dunántúlon) is hullhat a hó. Kelet felől azonban ekkor már egyre több helyen kezd havas esőbe, esőbe átváltani a csapadék. Az északkeleti szél ezeken a napokon is sokfelé erős, helyenként viharos lesz, így újabb hófúvásokra is készülni lehet. Az időjárásportál térképe szerint Baranyában és környékén 8-12 centi hó hullhat szerda estig.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult marad az ég, de északkeleten, keleten szakadozottabb lehet a felhőzet. Nyugaton több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék, amely fokozatosan megszűnik. A keleti, északkeleti szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 16 fok között várható, nyugaton a legalacsonyabb, északkeleten a legmagasabb értékekkel.

Pénteken nyugaton is szakadozik a felhőzet, arrafelé kevesebb, keletebbre több napsütés valószínű. Inkább csak a Dunántúlon alakulhat ki helyenként kisebb eső, zápor. A keleties szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 18 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

Forrás: Pécsi STOP