Hófúvásra kell készülni a Mecsekben, 12 centi havat kaphat Baranya

2020. március 22. 18:26 2020. márc. 22. 18:26

Egy magassági hidegörvény hatására hétfőn többfelé kell havazásra számítani, Baranyára havazás és hófúvás miatt is veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, 12 centi téli csapadék is eshet felénk.

Amint azt tegnap már megírtuk, a jövő héten visszatér a tél, Pécsett hétfő délután kezdhet havazni. Az Időkép.hu friss prognózisa szerint kezdetben keleten, délkeleten, majd napközben a déli, délnyugati tájakon hullhat a hó a hét első napján. Az erős, viharos északi, északkeleti szél a havazással társulva több helyen okozhat hófúvást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt olvasni, hogy hétfőn a hajnali óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/h lökések. Szintén a kora reggeli óráktól kelet, délkelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat - folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). 

A szakemberek szerint az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel- 5, 6 cm tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában számíthatunk). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat. Baranyára a hófúvás és a várható havazás miatt figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az Időkép.hu azt írja, a havazás kedden is folytatódhat (főleg) a déli, délnyugati tájakon, szerdán pedig az ország más területein (elsősorban a Dunántúlon) is hullhat a hó. Kelet felől azonban ekkor már egyre több helyen kezd havas esőbe, esőbe átváltani a csapadék. Az északkeleti szél ezeken a napokon is sokfelé erős, helyenként viharos lesz, így újabb hófúvásokra is készülni lehet. Az időjárásportál térképe szerint Baranyában és környékén 8-12 centi hó hullhat szerda estig.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult marad az ég, de északkeleten, keleten szakadozottabb lehet a felhőzet. Nyugaton több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék, amely fokozatosan megszűnik. A keleti, északkeleti szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 16 fok között várható, nyugaton a legalacsonyabb, északkeleten a legmagasabb értékekkel.

Pénteken nyugaton is szakadozik a felhőzet, arrafelé kevesebb, keletebbre több napsütés valószínű. Inkább csak a Dunántúlon alakulhat ki helyenként kisebb eső, zápor. A keleties szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 18 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

Forrás: Pécsi STOP