"Hogyan lehet a kormány nemzeti, ha a világhírű magyar szürkeállományt száműzetésbe kényszeríti?"

2019. június 1. 22:58 2019. jún. 1. 22:58

A tudomány szabadságáért tüntetett a Momentum szervezésében félszáz embernél több szombat este Pécsen, mivel a kormány államosítani akarja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát, aminek beláthatatlan következménye lehet a hazai tudományos életre.

A Momentum szervezésében, de más ellenzéki pártok, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselőinek részvételével tartottak szombat este fáklyás felvonulást Pécsen a Kossuth tértől az MTA székházáig.

A Pécsi STOP a Barbakánnál csatlakozott a kedélyesen vonuló félszáznál több résztvevőhöz, akiknek a skandálásaira (például a tudomány szabadságát éltetőre) a Jurisics úti lakások egynémelyikéből helyeslő "Úgy van!" és más felkiáltások voltak a válasz.

A Mérce élő videója a fáklyás tüntetésről:

Az MTA székházához érve Nemes Balázs kezdte a felszólalásokat, és mint elmondta, a kormány az utóbbi egy évben folyamatosan támadja az MTA-t, a kutatóintézmények leválasztását azzal magyarázzák, hogy ez jobban szolgálja a gazdasági érdekeket.

Nemes hozzátette, kétdiplomás közgazdászként elég biztosan meri azt állítani, hogy sem Parragh László (a kereskedelmi és iparkamara feje), sem Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, sem pedig maga Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja, hogy az országnak mire van szüksége. Piacgazdaságban, de még tervutasításos gazdaságban sincs az, hogy csak egyetlen ember van, aki tudja, hogy a gazdaság különféle szektorainak mire van szüksége. Ezt a gazdaság meg tudja mutatni különböző módokon, de az előbbi három ember nem tudja amolyan váteszként megmutatni, hogy mi a helyes irány.

Hatalomszerzés és pénz, mindig ez a két dolog áll a háttérben, most sincs másképp, erre redukálódik a Fidesz politikája. Bármilyen szellemi műhely, amely nem ért egyet a Fidesz politikájával, azt támadás éri - fogalmazta meg Nemes Balázs.

Hozzátette, a következő uniós ciklusban várhatóan nem fog csökkenni a kutatásra, fejlesztésre és innovációra adott források összege, viszont más forrásösszegek (kohéziós pénzek például) biztos hogy kevesebbek lesznek. Ezért fontos nekik ezen források megszerzése - vázolta a helyzetet a Momentum szóvivője.

Péderi Tamás, a párt pécsi csoportjának vezetője arra tért ki, hogy mivel most lett vége az egyik választási hajrának, de még messzebb van a másik választás, így ismét beindult a Fidesz gőzhengere, és "most az MTA a soros".

Orbán ismét az oligarcháinak akarja eljuttatni azokat az utolsó forrásokat, amiket eddig a tudományra és a kutatás-fejlesztésre fordítottak. A kutatóintézeteket ehhez államosítani akarják, a tudósokat vazallussá akarják tenni, hogy a pénz megszerzésén túl a még független szellemi műhelyeket is letörjék - magyarázta a történész végzettségű politikus.

"Nemzeti érdekre hivatkoznak, de hogyan lehetne a kormány nemzeti, ha a világhírű magyar szürkeállományt ismételten száműzetésbe kényszeríti?"

- tette fel a kérdést Péderi Tamás.

A poltikus kitért arra is, hogy az Orbán-kormány a múltat is át akarja formálni, hogy a tudományos eredmények helyett áligazságokkal akarják a népet ámítani. A tudósok nélkül nem lehet a kutatóintézetekről dönteni, ez a legsötétebb kommunista időket idéző lépés, nem hiába háborodtak fel világszerte ezen a tudósok.

"Az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia, hiszen Magyarország és Európa egyik kitörési pontja a kutatásfejlesztés, a NER pedig ezen lépéseivel a jövőnket akarja ledarálni"

- tette hozzá Péderi, és arra kért mindenkit, hogy aki tud, vegyen részt a vasárnapi fővárosi tüntetésen az MTA-nál.

A beszédek után a fáklyákat eloltották, a résztvevők pedig krétával többféle feliratot írtak fel az MTA székház előtti járdarészre. A flaszterre olyan híres tudósok - többek közt Szent-Györgyi Albert - neve is felkerült, akiknek anno szintén a magyar állam miatt kellett külföldre menekülnie.