Hoppál elegánsan kifelejtette a Fidesz 10 évét a volt FEK kapcsán

2020. október 20. 16:42 2020. okt. 20. 16:42

Az elmúlt hetekben vált ismertté, hogy a volt pécsi Fegyveres Erők Klubjának épületét a kormány átadja a Mathias Corvinus Collegium alapítványnak. Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő módosító javaslattal élt a Parlamentben, hogy a pécsi önkormányzat vagy a PTE kaphassa meg az ingatlant, az indítványt többek közt Hoppál Péter is leszavazta. A fideszes képviselő szerint a város szégyenfoltja volt az ingatlan, és ez a korábbi baloldali kormánynak és városvezetésnek köszönhető.

Szeptember közepén írta meg lapunk a Magyar Narancs cikke nyomán, hogy a Színház téren álló volt Fegyveres Erők Klubját (egykori Nemzeti Casino) épületét, valamint az épület "háta" mögötti, helyrajzilag a Mária utca 10. szám alatti épületegyüttest a kormány a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak (MCC) adná oda. Az MCC-t az előző hónapokban-hetekben kezdte kitömni a kormány több ingatlannal is (tavasszal pedig a MOL és a Richter részvényeinek 10 százalékával lett megtámogatva) a 444 cikke szerint.

Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő kedden írta meg egy bejegyzésben a Facebook-oldalán, hogy, hogy egy módosító javaslattal élt az Országgyűlésben, miszerint az állam ne adja át a Színház téri és Mária utcai ingatlanokat az MCC-nek, hogy azok később vagy a pécsi önkormányzat vagy pedig a Pécsi Tudományegyetem tulajdonába kerülhessen. 

"Ez egy gyönyörű műemlék épület, hosszú évek óta áll üresen a Belvárosban, itt lett volna az ideje, hogy Pécs városáé, a pécsi embereké legyen"

- olvasható a bejegyzésben, amelyben az LMP-s politikus azt is megírta, hogy Hoppál Péter fideszes pécsi honatya nemet nyomott a javaslatára, vagyis Keresztes szerint

"ismételten Pécs és az itt élők ellen szavazott."

Hoppál Péter szerdán adott ki egy közleményt a Facebook-oldalán, amelyben arról írt, hogy az Országgyűlés keddi döntésével 

"egy újabb pécsi szégyenfolt felszámolása történhetett meg kormányzati segítséggel."

Bejegyzésében kitért arra, hogy az MCC alapítvány célja az, hogy az épület teljes felújításával 100 pécsi egyetemista tehetséggondozó kollégiumi elhelyezését oldják meg.

A posztban a következőket is sikerült leírnia a politikusnak:

  • "A baloldali városvezetés és kormányzás idején 17 éve bezárt, tönkrement, omladozó állami tulajdonú épületetet felújítja az új tulajdonos, így kormányzati segítséggel eltűnik a belváros egyik régi szégyenfoltja.
  • Egyetemisták költöznek a ma galambok által lakott, omladozó épületbe, ezzel újabb életet lehelve a város korzója, a Király utca vérkeringésébe.
  • Az elmúlt hetekben a Pécsi Nemzeti Színház állami finanszírozásának öt éves szerződése, majd a Vásárcsarnok beruházásának 415 millió forintos kormányzati kiegészítése és az építkezés megkezdése mellett ez a harmadik jó hír. 
  • Tehát amíg a baloldal tétlenkedik Pécsett, addig mi a pécsi értékek megőrzéséért, fejlesztéséért dolgozunk."

 

Hoppál Péter két dologról "elegánsan" elfeledkezett: az épület korábban a Honvédelmi Minisztérium, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében volt, és bár a pécsi önkormányzat körülbelül másfél évtizede próbálta ugyan megszerezni (már Toller László idején is voltak próbálkozások, de a fideszes önkormányzat is álmodott az ingatlanba kultúrplázát), de ez sosem jött össze. 2018-ban pedig már az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat sem indult a liciteljáráson, mert akkor már nem volt pénze az épületegyüttes megszerzésére - írtuk korábbi cikkünkben

Hoppál Péter tehát csak arról feledkezett meg a bejegyzésében, hogy ez a "pécsi szégyenfolt" a fideszes városvezetés alatt is itt volt kihasználatlanul.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Google Street View

Forrás: Pécsi STOP