Hoppál Péternek nagyon nem tetszik az elmúlt egy év

2020. október 21. 13:53 2020. okt. 21. 13:53

Sajtótájékoztatón ekézte Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a pécsi városvezetés első egy évét, szerinte fejlődés nem történt, csak zavarok, de erről elsősorban a politikai frakciók tehetnek, jelesül a baloldal. Hoppál arra is kitért, hogy a Fidesz addig lobbizott, míg úgy tűnik, hogy az eredeti terveknek megfelelően közel kétmilliárdos támogatást kap a ZSÖK - amit szerződés szerint már rég el kellett volna utalnia a kormánynak az önkormányzat felé. 

Sajtótájékoztatót tartott Hoppál Péter szerdán délelőtt a megyeházán található országgyűlési képviselői irodájában, a téma a pécsi városvezetés elmúlt egy évének mérlege volt. 

Nem árulunk zsákbamacskát - felvételen meg lehet nézni, miről is volt szó -, Hoppál Péter egyesre értékelte ezt a munkát, hosszan sorolta az eseményen, hogy állítása szerint nem történt gazdaságélénkítés, adócsökkentés, pártfunkcionáriusokat hozott a városvezetés, romlott a közbiztonság, több a hajléktalan, rosszabb lett a pécsi közbeszéd - és ez mind az új városvezetés miatt történt.

A politikus szerint 2017 után elkezdett növekedni a gazdaság Pécsen, az iparűzési adó összege is emelkedett, de ez megtorpant az új városvezetéssel (azért is kell jelen állás szerint év végéig 8,54 milliárd forintot visszafizetnie a mostani vezetésnek, mert olyan jól állt a város 2017-ben - a szerk.). Hoppál Péter arra is kitért, hogy a városvezetés a civilektől, óvodáktól, peremkerületi részönkormányzatoktól vett el pénzeket, miközben "stallumokat" osztogatnak, vezetőket cserélnek le, stb. 

Szerinte továbbra is egyetlen támogató partnere van a pécsi lakosságnak, ez pedig - meglepetés: - a kormány. A képviselő szerint az a tavaszi megszólalása Péterffynek, amelyben arról beszélt, hogy nem segíti a kormány a várost, az az országgyűlési képviselő szerint hazugnak minősült, mert állítása szerint a kormányhivatalon keresztül a kormány 1,1 milliárd forintos támogatással 5700 munkahely megtartását segítette Pécsen. 

Hoppál Péter - Fotó: Pécsi STOP

(Arra nem tért ki, hogy a kormány elvonta a gépjárműadó helyben maradó részét a településektől, ingyenessé tette a parkolást, amely újabb bevételkiesést eredményezett, ráadásul ezen megszorítások ellenére a város próbálta a válság miatt nehéz helyzetbe került lakosságot és vállalkozásokat segíteni, a szociális dolgozók is kaptak egyszeri 25 ezer forintos juttatást, miközben a védekezési költségeket is a városi kasszából kellett finanszírozni - a szerk.)

Hoppál Péter szerint a támogatást mutatja, hogy a kormány oda fogja adni Pécsnek a ZSÖK-re, Kodály Központra és a Pannon Filharmonikusok Zenekarra a közel kétmilliárd forintos összeget, ráadásul a lobbizásuknak hatására úgy tűnik, hogy a teljes összeg fog megérkezni. (Ez mind szép és jó, de a Hoppál kulturális államtitkársága alatt kötött tízéves szerződés eleve ezt garantálta - vagyis itt a kormány rúgta fel a szerződést, az EMMI pedig június óta nem utalt - a szerk.) Kitért az új vásárcsarnokra adott 415 milliós pluszpénzre is, mint a kormány jó szándékának jelére. 

Hoppál Péter - Fotó: Pécsi STOP

Újságírói kérdésre Hoppál Péter beszélt a Színház téri volt FEK épületéről is, melyet a kormány ingyen adott át a Fidesz-közelinek tartott Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak. Bár az ingyenességet firtató kérdésre nem válaszolt, a képviselő azt elismerte, hogy a baloldali városvezetés anno baloldali kormány mellett nem kapta meg az épületet, és ugyanígy járt a fideszes vezetésű önkormányzat a fideszes kormányzat alatt. Azt hozzátette, hogy két legyet ütnek azzal egy csapásra, hogy egyrészt egy "pécsi tájsebet" sikerül begyógyítani az épület felújításával, másrészt élet költözik a belvárosba az ott lakó kollégistákkal.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

 
Forrás: Pécsi STOP