Hoppál Péternek sikerült megtalálnia a valóban fontos ügyet Pécsen

2020. július 1. 15:54 2020. júl. 1. 15:54

A fideszes országgyűlési képviselő szerint szobor-gate van Pécsen, mert hogy a városvezetés arrébb helyeztetné Weöres Sándor szobrát a Király utcáról. Arról, hogy a Volvo-ügyben az ügyészség eljutott a vádemelésig, egy vak hangot sem eresztett meg a Facebookon aktív politikus. 

Június utolsó napján sikerült Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselőnek megtalálnia a Kligl Sándor által hat éve alkotott, és Pécsen a Király utca elején kiállított Weöres Sándor-szobor ügyét.

"Szobor-gate Pécsett. Az új városvezetés el akarja vitetni a turisták és helybéliek egyik kedvenc szobrát, Weöres Sándor költőét a sétálóutcáról. Pár éve az avatásán is balhé volt, akkor liszttel öntötték le balliberális tüntetők"

- írta Facebook-bejegyzésében a képviselő, aki amúgy egy ordas nagyot is csúsztatott, mivel nem tüntetők, hanem csak egy tüntető, Böszörményi István pécsi szobrász öntötte le liszttel a szobrot (ami nem károsítja a szobor anyagát). A bejegyzésre a Szabad Pécs figyelt föl.

Weöres pécsi szobra

A szobor-ügyről röviden: több jobboldali lap is megírta, hogy a városvezetés arrébb helyztetné a Király utcáról Weöres Sándor szobrát, új helyszínnek a Szent Flórián teret nézték ki, mert hogy Weöresnek és barátainak ott volt a törzshelye. A Fidesz szívszélhűdést kapott az ötlettől, az alkotó Kligl Sándor nemkülönben, ő nem is járult hozzá az áthelyezéshez, Csizmadia Péter kormánypárti frakcióvezető nyílt levélben jelezte, hogy nem kellene a szobrot arrébb tenni. 

Bognár Szilvia alpolgármester pár nappal később ugyancsak nyílt levélben válaszolt a fideszes felvetésre, amelyben többek között arról írt, hogy a szobor elhelyezését sem előzte meg szakmai vita, és lennének olyan helyek, amik jobban kötődnek Weöres Sándorhoz, erre kívánnak egy alternatívát kialakítani.

(Hogy mennyi probléma és gyanús körülmény volt a szobor kapcsán, és hogy mit reagált erre a pécsi művészek egy része, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

Böszörményi István egy hirklikk.hu-n megjelent cikkben ugyancsak azt mondta, hogy rossz üzenete van a szobor-áthelyezéseknek, és ő nem ért egyet az eltávolítással, mégha minőségileg gyengének is tartja az alkotást.

Horváth Tamás, a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának vezetője viszont azt nyilatkozta a lapnak, hogy a Fidesz a nagy felbuzdulásával azt érte el, hogy"most mindenki felidézheti újra a szobor körüli korrupciós tébolyt, ami a fideszes korrupciónak egy esszenciája." A bizottsági elnök azt is hozzátette, hogy ugyan a szerző tényleg határozhat úgy, hogy nem vihetik el az alkotást a helyéről, de a szobor tulajdonjoga a városé, mivel az önkormányzat megvette azt. Végső döntés pedig még nem született a kérdésben.

Az ügyészség szerint 600 milliónál több vagyoni hátrányt okoztak a Tüke Busznak

A szobor-ügyhöz képest itt van a pécsi Volvo-buszok beszerzésének históriája, mely 2015-ben indult, 2016-ban egy Népszabadság-újságcikk kapcsán novemberben el is indult a nyomozás, míg végül idén jutott el oda a Baranya Megyei Főügyészség, hogy vádat emeljen három személlyel szemben (politikus nincs köztük) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt. A főügyészség álláspontja szerint a három férfi 600 millió forintnál több vagyoni hátrányt okozott a Tüke busz Zrt-nek (- és így az önkormányzatnak is, mert hogy a cégben többségi tulajdonos a helyhatóság).

A vádirat szerint a beszerezni kívánt buszparkot 2,9 milliárdért lehetett volna megszerezni, ám azt végül 3,5 milliárdos áron szerezték be. 

"Annak ellenére, hogy a 113 busz beszerzését az átalakításokkal együtt 2,9 milliárd forintban határozta meg az árajánlat, az elsőrendű vádlott, mint az önkormányzati cég vezetője a buszok beszerzési értékét 3,5 milliárd forintban határozta meg, és ilyen tartalmú előterjesztést tett az önkormányzat felé, ami alapján 2015. februárjában kiírták a közbeszerzési eljárást.

A főügyészségi közlemény felidézi, a kiírásra csupán egyetlen pályázó jelentkezett, mely gazdasági társaságot a II.r. vádlott képviselte, aki a pályázatban ugyanazokat a buszokat jelölte meg, mint amikről korábban az I.r. vádlottal együtt tárgyalt. A pályázatban azonban a járművek vételárát 3,5 milliárd forintban határozta meg. 

Az ajánlat benyújtásakor a pályázó a buszokkal nem rendelkezett, azt a későbbiekben az önkormányzat által teljesített kifizetésekből akarta megvásárolni. 

Az I.r. vádlott, mint az önkormányzati cég vezetője, a pályázatot elfogadta és a pályázó céggel szerződést kötött annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a buszok lényegesen alacsonyabb áron is beszerezhetőek lennének. 

Az önkormányzati cég a tájékoztatás szerint a vételárat a pályázó részére átutalta. Ezt követően a II.r. vádlott utasítása alapján a pályázó cég 1,6 millió eurót átutalt a II.r. vádlott számlájára, aki az összeget néhány napon belül készpénzben felvette. 

A pályázatnyertes cég a vételárból a II.r. vádlott utasítása alapján további 550 ezer Eurót utalt a III.r. vádlott – aki az ügyletben ténylegesen egyáltalán nem vett részt – által képviselt thaiföldi székhelyű gazdasági társaság részére"

-írtuk korábbi cikkünkben.

A két ügy fajsúlyát tekintve vannak nüansznyi különbségek, valahogy azonban a Volvo-beszerzésről nem sikerült posztolnia Hoppálnak.

 

Szerző: V.G.

Címlapi kép: Facebook/dr. Hoppál Péter

Forrás: Pécsi STOP