Horvát Színház: egész februárban nem történt semmi

2015. március 3. 15:17 2015. márc. 3. 15:17

Tovább csúszik a Pécsi Horvát Színház megújítási projektje. Még február közepén derült ki, hogy az önkormányzat már január végén szerződést bontott a kivitelezővel. A városfejlesztési zrt-nek akkor fél hónapjába került, mire válaszolt a megkeresésünkre. Most gyorsabbak voltak: három nap gondolkodás után ugyanazt a választ küldték, mint februárban.



Továbbra sem tudni semmi biztosat, hogy mikor folytatódik a Pécsi Horvát Színház megújítási projektje. Magyarország egyetlen horvát nyelvű kőszínházának bővítését és felújítását még 2014 áprilisában kezdték meg 560 millió forintból, a tervek közt szerepelt egy Szent Mór utcai ingatlanon egy új épületszárny felhúzása is. A telket a horvát állam vásárolta meg.
Az eredeti tervek szerint már őszre el kellett volna készülnie a teátrumnak, ám a kivitelező (S és P 2004 Kft.) kétszer is a véghatáridő módosítását kérte. Indokai közt az elhúzódó régészeti feltárás, a rendkívül csapadékos tavasz és nyár szerepelt. A huzavona miatt idén január 28-án az önkormányzat szerződést bontott a céggel.

Ezt azonban nem nagyon sikerült sehol sem kommunikálnia a városházának. Még január 26-án Páva Zsolt polgármester egy sajtótájékoztatón lengette be, hogy eléggé nagy csúszásban van a projekt, a Pécsi STOP ezért január 27-én a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft-hez fordult a következő kérdésekkel:

"- Mikorra várható, hogy befejeződik a Horvát Színház felújítása, és mikor veheti át a társulat az intézményt?
- Mi miatt történt a csúszás? Mikorra kellett volna eredetileg elkészülni a beruházással?
- Páva Zsolt január 26-ai sajtótájékoztatóján negatív példaként hozta fel a Horvát Színház ügyét, és azt mondta, valószínűleg a beruházást végző vállalkozóval felbontják az együttműködést. Milyen hátrányokat okozhat ez, illetve mikor történik meg ez a lépés?
"

A városfejlesztési zrt. hat napig ült a kérdéseken, majd átküldte az önkormányzatnak, akik továbbították az illetékes szervnek a megkeresést - amely a városfejlesztési zrt. A Merza Péter vezette cégtől végül február 10-én az önkormányzaton keresztül az alábbi választ kapta portálunk:

"Tekintettel arra, hogy a Vállalkozási szerződésben vállalt teljesítési véghatáridő eredménytelenül eltelt, valamint Megrendelő több lakossági megkeresést is kapott a szomszédos ingatlanok lakóitól, hogy elviselhetetlenné vált számukra az elhúzódó munkálatok által keltett zaj, ami teljesen ellehetetleníti a mindennapjaikat, Megrendelő - jogi képviselője útján - 2015. január 28. napján bejelentette azonnali hatályú felmondását.

A jelenlegi állapotok műszaki szempontok alapján történő felmérése folyamatban van (mind mennyiségi és minőségi oldalról). A felmérést követően egy új kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás kerül lefolytatásra. Az eljárás lezárását követően a kivitelezési munkák folytatódhatnak, addig is a város gondoskodik az építési területen történő őrzésről és állagmegóvásról."

Vagyis egy napra rá, hogy a kérdéseket elküldtük a városfejlesztési zrt-nek, felbontották a szerződést, viszont a válaszon közel fél hónapot kotlottak.

Február végén a következő kérdéssorral kerestük meg az önkormányzatot (taktikusan kihagyva a városfejlesztési zrt-t a kommunikációs láncból):

"- Felmérték-e már, hogy milyen készültségi fokon van jelenleg a Horvát Színház?
- Mikor írják ki az új építtetőre a közbeszerzési pályázatot?
- Mikorra készülhet el a Horvát Színház fejlesztése? Hogyan kompenzálják a társulatot?
- Mekkora pluszköltséggel jár a késlekedés, és azt milyen forrásból és ki állja?
"

Három nappal később a következő válasz landolt portálunknál:

"Tekintettel arra, hogy a Vállalkozási szerződésben vállalt teljesítési véghatáridő eredménytelenül eltelt, valamint Megrendelő több lakossági megkeresést is kapott a szomszédos ingatlanok lakóitól, hogy elviselhetetlenné vált számukra az elhúzódó munkálatok által keltett zaj, ami teljesen ellehetetleníti a mindennapjaikat, Megrendelő - jogi képviselője útján - 2015. január 28. napján bejelentette azonnali hatályú felmondását.

A jelenlegi állapotok műszaki szempontok alapján történő felmérése folyamatban van (mind mennyiségi és minőségi oldalról). A felmérést követően egy új kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás kerül lefolytatásra. Az eljárás lezárását követően a kivitelezési munkák folytatódhatnak, addig is a város gondoskodik az építési területen történő őrzésről és állagmegóvásról.

Egry Dóra

fejlesztési igazgató, Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt."

Alig feltűnő, de ugyanazt a választ kaptuk meg fél hónap elteltével, mint február közepén - és ebből sem derül ki semmi. Se az, hogy mekkora pluszköltséggel jár a csúszás, se az, hogy mi lesz a lassan egy éve játszóhely nélkül maradt társulattal.

A szomorú az egészben az, hogy az önkormányzat sem jutott előrébb a történetben, mivel csak a február végi közgyűlésen döntöttek arról, hogy akkor tényleg szerződést bontanak az eddigi kivitelezővel - amit elvileg már január végén megtettek.

Azt ezt tárgyaló előterjesztésből annyi még kiderült, hogy az elhúzódó régészeti feltárás és a rossz idő mellett a kivitelezőt még egy rosszul tömedékelt pince beszakadása és az ebből kialakuló statikai vészhelyzet is hátráltatta. No meg az, hogy az önkormányzat és a kivitelező egymásra kezdett mutogatni, hogy kinek a feladata lenne elvégezni a munkát.

Hogy a teátrumot mikor veheti vissza ismét a társulat, azt egyelőre nem tudni, de az eredetileg pár hónapos munka áprilisban első évfordulóját fogja ülni.