Horváth: Hoppál Péteréknek már hétfőn le kellett volna mondaniuk

2019. október 15. 16:04 2019. okt. 15. 16:04

Várakozásokon felül nagyot térdelt a NER vasárnap Pécsett, arra a legoptimistább demokraták közül is kevesen fogadtak, hogy a választókerületek túlnyomó többségében is ilyen fölénnyel lemossa az ellenzéki összefogás a Fideszt. Hogy ennek milyen okai lehettek, arról Horváth Csaba pécsi politológust kérdeztük.

Az elmúlt tíz év – ez volt Horváth Csaba pécsi politológus rövid válasza, amikor arról kérdeztük: mi állhat a pécsi ellenzéki erők elsöprő sikere mögött.

- Beruházások nincsenek, deprivált város lett Pécs, egy nagy Ormánság, közel a kis Ormánsághoz – mondta a pécsi politológus. - Ennek meg az az alapvető oka, hogy a városnak nincs lobbiképes képviselője, az utolsó ilyen Toller László volt, azóta Pécs hihetetlenül leépült. Még csak focipályája sincs, igaz, csapat sincs egy valamirevaló stadionhoz – tette hozzá a PTE docense.

Probléma lehetett, hogy a jelek szerint Orbán nem szereti Pécset, a pécsi Fideszt. Ígérgetett ugyan egy keveset, de mivel ezek sem változtak érdemben a korábbi, be nem váltottakhoz képest, semmi hatása nem volt már, ráadásul ide sem jött el a kampány során.

Ennél nagyobb szálka volt a pécsiek szemében, hogy gyámság alá került az önkormányzat. Úgy, hogy a kormány és a város vezetése egyszínű, úgy, hogy az egész országban nincs még egy olyan város, ahol az adóforintok egyenesen az államkincstárba folynak.

Horváth szerint visszatekintve a pécsi kampány langyosabb volt, mint például a fővárosi, nem volt annyira undorító. Az ellenzéki jelöltre az erdőirtó jelzőt próbálták ráégetni, Várival szemben pedig az volt az egyik fő negatív üzenet, hogy nem pécsi. A számok is azt mutatják, hogy az utóbbi lóláb jobban kilógott. A pécsiek felnéztek a Mecsekre, és látták, hogy zöld, a tájékozottabbak azt is tudtak, hogy bármi történt az erőműben, akkor már a Fidesz vezette a várost, akkor mégsem ütötte a harci dobokat. Vári nem pécsisége, az ennek ellenére felvett lakhatási támogatás mellett az ős-pécsiek szemében megbocsáthatatlan bűn volt, hogy azt se tudja, mit jelent tükének lenni.

Mindez Horváth szerint hab volt a helyi Fidesz csődjének tortáján, amelynek importálnia kellett egy esélyes jelöltet. Ám attól, hogy Vári Attila valamikor sikeres vízilabdázó volt, ma már senki sem esik hasra. Az, hogy helyben a polgármesteri posztra nem tudtak embert találni tetézte, hogy lecserélték a képviselőjelölteket is, akiket így nemigen ismertek.

Jól sikerült Horváth szerint az ellenzék mozgósítása is, míg a jobboldalnak ez már nem jött össze – a régiek még elmentek szavazni, de nagyjából ennyi.

A politológus elmondta: óriásit buktak a Fideszhez közelálló közvélemény-kutató cégek, nagyot bukott a Fidesz és nagyot a helyi vezérkar is. Horváth Csaba szerint a Fidesz pécsi vezetői közül mindenkinek le kellett volna mondania, élükön Hoppál Péterrel, de nem veszik a bátorságot még erre sem.

Az LMP szereplését nagyon negatívan látja a pécsi politológus. Meggyőződése, hogy a párt a Fidesz 2018-as kétharmadához is jelentősen hozzájárult, a két legjobb vezetőjüket elüldözték. Nem számított senki annál jobb eredményre Pécsett, mint amit végül elértek az átlagon felül számú plakátjaik ellenére. Horváth szerint egy szerencséje van a pécsi pártszervezetnek: hogy a külön indulásuk nem befolyásolta az ellenzéki győzelmet. - Nem oszt, nem zavar az LMP Pécsett, Kóbor József bejutott a közgyűlésbe, de nagyjából mindegy már, hova áll – így a pécsi politológus, aki szerint a pártnak nagyjából vége is van.

A jövőre nézve a PTE docense elmondta: Péterffy Attilának nem lesz egyszerű dolga, de ennél rosszabb semmiképpen sem lehet, ha más érv nem kell e mellett, akkor elég az, hogy narancsszínű volt a városvezetés, amikor gyámság alá került.

Az új városvezetés legsürgetőbb és legfontosabb feladatának éppen azt nevezte, hogy kiszabadítsák a várost a gyámság alól, hiszen addig lépni sem tudnak semerre.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP