Hőségriasztás él szombattól, vörös figyelmeztetést adtak ki a Dél-Dunántúra

2019. augusztus 9. 15:54

Szombat 0 órától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos, mivel olyan forróság érkezik, hogy szombaton és vasárnap 35, hétfőn akár 37 fok is lehet.

Hőség (fotó: MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton az ország déli felén derült vagy legfeljebb gyengén fátyolfelhős lesz az ég, de az északi megyékben is sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Estig nem lesz csapadék, késő este azonban az északnyugati megyékben és az északi határvidéken helyenként már esetleg előfordulhat zápor, zivatar. Napközben a déli, délnyugati szél megélénkül, majd estétől a Dunántúl északi felén északnyugatira fordul és megerősödik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között valószínű, 15 fok alatti értékek csak a hidegre érzékeny helyeken lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul.

Vasárnap általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, északon képződhet helyenként több gomolyfelhő, és arrafelé egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, majd délután ott is legyengül a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

Hétfőn derült, száraz idő lesz. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 37 fok között várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző térképe szerint hétfőn a Dél-Dunántúlon harmadfokú, vörös figyelmeztetés él majd a forróság miatt:

Figyelmeztetés a hőség miatt augusztus 12-re (forrás: met.hu)

Folyadékbevitel mindenek felett

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

    A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
   
 Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.
 

Forrás: Pécsi STOP