Hőségriasztás él szombattól, vörös figyelmeztetést adtak ki a Dél-Dunántúra

2019. augusztus 9. 15:54 2019. aug. 9. 15:54

Szombat 0 órától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos, mivel olyan forróság érkezik, hogy szombaton és vasárnap 35, hétfőn akár 37 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton az ország déli felén derült vagy legfeljebb gyengén fátyolfelhős lesz az ég, de az északi megyékben is sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Estig nem lesz csapadék, késő este azonban az északnyugati megyékben és az északi határvidéken helyenként már esetleg előfordulhat zápor, zivatar. Napközben a déli, délnyugati szél megélénkül, majd estétől a Dunántúl északi felén északnyugatira fordul és megerősödik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között valószínű, 15 fok alatti értékek csak a hidegre érzékeny helyeken lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul.

Vasárnap általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, északon képződhet helyenként több gomolyfelhő, és arrafelé egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, majd délután ott is legyengül a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

Hétfőn derült, száraz idő lesz. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 37 fok között várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző térképe szerint hétfőn a Dél-Dunántúlon harmadfokú, vörös figyelmeztetés él majd a forróság miatt:

Figyelmeztetés a hőség miatt augusztus 12-re (forrás: met.hu)

Folyadékbevitel mindenek felett

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

    A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
   
 Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.
 

Forrás: Pécsi STOP