Hűtőt kértek a Mikulástól a pécsi gyermekklinika dolgozói

2018. december 6. 14:54 2018. dec. 6. 14:54

És meg is kapták. Az MSZP országos és helyi vezetői a gyerekeknek is hoztak egy kis búfelejtő ajándékot. Pécsre érkezett a párt két hétig tartó karitatív akciója.

Pécsre érkezett az MSZP hagyományos országos karitatív akciója, erről Tóth Bertalan, a párt pécsi illetőségű elnöke beszélt a pécsi gyermekklinika udvarán csütörtökön kora délután. Az akció december elsejétől 15-éig tart, ennek keretében adományokat, ajándékokat, édességet, tartós élelmiszert, műszaki cikkeket gyűjtenek a párt tagjai és aktivistái, majd ezeket rászoruló családoknak juttatják el. A pártelnök elmondta: kiemelten kezelik azoknak a családoknak a sorsát, ahol a decemberi ünnepek a legjobb esetben is a szeretetről szólnak, az ajándékokról már jóval kevésbé.

A családoknál az ünnep az együttlétről is szól, ám a Fidesz éppen a Családok évében egy olyan törvényt próbál elfogadni, ami voltaképpen hatnapossá teszi a munkahetet. Ezért készül az MSZP a szombati fővárosi tiltakozásra, ahova Pécsről a szakszervezetekkel közösen sokan utaznak. Tóth Bertalan leszögezte: a rabszolgatörvény elfogadhatatlan, minden eszközzel tiltakoznak ellene.

Szakács László, az MSZP alelnöke és megyei vezetője arról beszélt: nem először állnak a gyermekkórház udvarán. A beteg gyerekeknek próbálják valamelyest szebbé tenni az ünnepi időszakot, de megkérdezték az itteni dolgozókat is, hogy „mit hozzon a Mikulás”. Ők azt mondták, hogy egy hűtőszekrényt kérnek, ami Szakács szerint ugyancsak jellemző a hazai egészségügy állapotára. Elmondta azt is: a párt Komlón havi rendszerességgel tart ruha és ételosztás, Sámodon 150 rendkívül hátrányos helyzetű gyermeket látnak vendégül és ajándékoznak meg. December 16-án Pécsett a Kossuth téren várják a legrászorultabbakat karácsonyi karitatív akciójukra.

Szakács hozzátette: a családok évében eddig 5500 kilakoltatás volt, egyre nagyobb a szegénység. Amikor megkérdezik egy-egy karitatív akció után, hogy „sikeres volt-e”, csak azt tudja mondani, hogy nem, mert az nem siker, ha egyre többen vesznek részt az ilyeneken. Ahogy attól sem lesz sikeresebb az ország, ha azok, akik nemrég még vasárnap be akarták zárni a boltokat, ma szombaton is dolgoztatnák az embereket. A párt alelnöke leszögezte: segítenek a szakszervezeteknek, az MSZP egy olyan baloldali párt, amely a munkásokkal van és nem a tőkével.

Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke elmondta: a párt városi szervezete azért szervezte meg a mai akciót, mert a gyermekklinika évtizedek óta kiemelkedő szakmai munkát végez, az itt dolgozók és az itt ápolt gyermekek is megérdemlik a segítséget.