Hűvös időt hoz a csillagászati ősz, de a hétvégén azért még tombol egyet a nyár

2021. szeptember 21. 21:31 2021. szept. 21. 21:31

Szeptember 22-én, szerdán, azaz ma veszi kezdetét a csillagászati ősz. Az évszaknak megfelelően hűvös-felhős esős várható, ám a hétvégén azért még megmutatja magát egy villanásnyira a nyár.

Idén szeptember 22-én, 21 óra 20 perckor delel a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett. A napnyugta már este 7 előtt eljön, egyre kevesebb ideig van világos. A meteorológiai ősz mellett, ettől a naptól kezdve a csillagászati ősz is kezdetét veszi. Az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ér, és kezdődik a fél éves éjszaka.

Szerdán az időjárás is az évszakhoz igazodik, élénk szél, erősen felhős idő és kevés eső is kilátásban van. Hajnalban 3-11 fokig hűl a levegő. A csúcsértékek 12 és 18 fok között alakulnak, északon lesz hűvösebb, délen enyhébb az idő. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Érdekesség, hogy a csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően, a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, egyforma hosszúak csak 25-én lesznek.

A következő két évben ezen jeles esemény szeptember 23-ára esik. A napéjegyenlőség különböző dátumokra csúszkálása a naptári és "szoláris év" hosszának eltérésén kívül a gregorián naptár pontatlanságának, illetve a szökőévnek tudható be, írja az Időkép. 

A portál emellett azt is közölte, hogy hűvös hétkezdet után, csütörtökön már elérjük helyenként a 20 fokos csúcsértéket, péntektől pedig afölötti, meleg őszi idővel számolhatunk, sőt vasárnap közel lesz a 30 fok.

Címlapkép: Illusztráció, Pexels