Ibrahim Pecsevi már a Kórház téri dzsámit vigyázza

2016. szeptember 6. 10:50 2016. szept. 6. 10:50

Szép csöndben felhúzták a Kórház téri dzsámi előtti terecskére az elmúlt napokban Ibrahim Pecsevi pécsi születésű török történetíró szobrát. A műalkotást török művész készítette török pénzből, Pécs csak a helyet adta hozzá. Eredetileg az volt a terv, hogy a szigetvári Zrínyi-emlékév kapcsán Erdogan török elnök is megnézi a szobrot, de sajnos ő nem jön hazánkba.

Szép csöndben új műalkotással gazdagodott Pécs, ugyanis a Kórház téri dzsámi (Jakováli Hasszán pasa dzsámija) előtti terecskén feltűnt egy mokány figura, mely keleti irányba tekint bele a Rákóczi út forgalmába.

A szobor Ibrahim Pecsevit, a Pécsen az 1570-es évek elején született török történetírót ábrázolja, aki török oldalon az 1595-ös esztergomi csatában is részt vett. Leghíresebb munkája a Tarih-i Peçevi, mely egy kétkötetes mű, az oszmánok uralkodását 1640-ig taglalja.

A szobor felállításáról először áprilisban lehetett hallani, akkor került a pécsi önkormányzat különböző bizottságai elé az erről szóló előterjesztés.

Végül a június végi közgyűlés bólintott rá, főképp azért, mert a városnak semmilyen pénzébe nem került az összesen 17 millió forintra értékelt szobor, a költségeket ugyanis a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodája (TIKA), vagyis Törökország állta. Ráadásul a törökök a Metir Yurdanur szobrász által létrehozott műalkotást Pécsnek adományozzák - olvasható az előterjesztésben.

Ugyanakkor a szobor felállítása nem aratott osztatlan sikert a pécsi ellenzék körében, a Jobbik, az LMP és az ÖPE egy-egy képviselője is hiányolta, hogy magyar személyről szóló műalkotást nem állít fel a város. Erre azonban a kormányoldalnak nem akadt sok hozzáfűznivalója.