Ígéretes koronavírus-gyógyszert vizsgálnak a PTE-n

2020. május 24. 10:16 2020. máj. 24. 10:16

Szombaton jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter, hogy hazánk az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan gyógyszerből, melynek favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében. 

A szombat reggel érkezett 12 200 tablettát részint betegek kezelésére, részint pedig további klinikai tesztek folytatására használják.

Amint a külügyminiszter fogalmazott, a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem kutatási központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét kutatják. A hatóanyag klinikai vizsgálatát dr. Kovács L. Gábor professzor és csapata kezdi meg.

- A gyógyszert eredetileg nem koronavírusos betegekre vizsgálták, hanem influenzabetegekre, és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében - ezt már Kovács L. Gábor professzor mondta el a külügyér videójában. 

"Az egész világ megpróbálkozik most azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse, más országok is ezzel próbálkoznak, mi is ezt szeretnénk megtenni. 100 beteg gyógyítását ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálat keretében, jelentett körülmények között, nagyon nagy óvatossággal beadjuk magyar betegeknek"

- tette hozzá.

A Népszava a bejelentés kapcsán megjegyezte, a favipiravir-kezelést Szlávik János infektológus már az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján méltatta. Hozzáteszik, az említett hatóanyag jelentősen lecsökkentheti a koronavírus-fertőzés időtartamát, és csillapítja a súlyosabb tüneteket. A New York Times korábbi cikkét idézve azonban kitérnek arra is, hátránya, hogy nagy dózisban kell használni, és terhesek nem használhatják, mivel születési rendellenességet is okozhat.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava