Így biztonságosabb az utazás – utasként is tehetünk érte!

2021. május 14. 14:59 2021. máj. 14. 14:59

A biztonságé az elsőbbség! – a május 11-i Közlekedési Kultúra Napjának is ez volt idén a mottója, a biztonságos közlekedés azonban az év minden napján fontos, utazzunk akár személyautóval, kerékpárral, gyalogosan vagy autóbusszal. Az idei évben a Közlekedési Kultúra Napja és a hozzá kapcsolódó időszak a közösségi közlekedésben is a biztonság kiemelt szerepére hívja fel a figyelmünket.

A Tüke Busz Zrt. szakemberei úgy látják, hogy odafigyeléssel és körültekintéssel az autóbuszon történő utazásunk során is elkerülhetőek (lennének) a kisebb balesetek. Néhány egyszerű szabály betartása és praktikus tanács megfogadásával nemcsak magunkat tudhatjuk biztonságban, de követendő példát mutathatunk másoknak is. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Kapcsolódó: Plakátiállítás hívja fel a figyemet a biztonságos közlekedésre Pécsett

Előfordul, hogy sok szatyorral és csomaggal a kezünkben alig kapaszkodunk, vagy füldugóval a fülünkben nem veszünk tudomást a közvetlenül körülöttünk történő eseményekről, hirtelen változásokról. A járművezetők egyes esetekben éppen mások vezetési hibájából eredő balesetveszélyes szituációt igyekeznek elhárítani, amikor hirtelen fékezésre kényszerülnek.

Egy-egy ilyen szituációban azonban utasként mi magunk is tehetünk azért, hogy az autóbuszokon elkerüljük, megelőzzük a kisebb baleseteket.

  • A buszmegállóban és az autóbuszon történő utazás során is eltereli a figyelmünket a telefon, a fejhallgató és a head-set. A közvetlen környezetünkben keletkező zajok sok lényeges információt adhatnak számunkra, érdemes figyelnünk ezekre.

  • A gyermekkocsit mindig az autóbusz második nyitott ajtajánál vigyük fel az autóbuszra. Az e célra kialakított helyen a jármű indulása előtt mindenképpen rögzítsük a babakocsit. A gyermekek biztonságos szállítása érdekében figyeljünk arra, hogy a babakocsit már a busz indulása előtt lefékezzük.

  • Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és használjuk a kapaszkodókat. Ha egy váratlan közlekedési helyzetben az autóbusz vezetője menet közben hirtelen fékezésre kényszerül, így veszélyes pillanatoktól és felesleges balesettől óvhatjuk meg magunkat és másokat is.

  • Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat. Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre.

  • A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmezetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad!

  • Legyünk figyelemmel arra, hogy hangoskodással, zajongással sem az autóbusz vezetőjét, sem pedig utastársainkat ne zavarjuk.

Vigyázzunk magunkra és egymásra is! A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Tüke Busz Zrt.