Így lehet Pécs 5 éven belül zöld város

2021. szeptember 15. 14:13 2021. szept. 15. 14:13

Idén szeptember 16. és 22. között huszadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokban, amivel Magyarország - közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett. 2020-ban a COVID-19 világjárvány miatt elrendelt biztonsági korlátozások nem kedveztek a Mobilitási Hét programjainak, csupán 39 hazai önkormányzat csatlakozott a kampányhoz.




A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedését felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével  hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz, írják az Európai Mobilitási Hét hivatalos oldalán. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Európai Mobilitási Hét során szervezett pécsi eseménysorozat részleteiről - mely idén egy széleskörű összefogás mentén valósul meg - Ruzsa Csaba alpolgármester és Lettner Gabriella, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány munkatársa tartottak sajtótájékoztatót. 

Lettner Gabriella elmondta, idén 237 település csatlakozott a programhoz, s ezek között található meg Pécs is.

"Alapítványunk már több mint 10 éves szervezi ezt a mobilitási hét eseményt, illetve az autómentes napot, s azt gondolom, hogy kimagaslóak az idei év eseményei is. Két okból is. Az egyik, hogy hosszú ideje olyan partnerekkel dolgozhatunk együtt, akik mindent beleadnak, itt megemlíteném az egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, akik rendkívül sokat segítenek, a kommunikáció területén, informatikai háttér biztosításában" 

 

Lettner Gabriella itt kiemelte, hogy már harmadik éve szervezik meg az ökocachinget, ami ezúttal egy héten át fog tartani, s melynek során a kelet-nyugat irányba haladó kerékpárútvonalon helyeznek ki pontokat, amit QR kódokkal lehet majd beazonosítani. Mint mondta, szeretnék, ha minél többen kerékpárral, vagy a bátrabbak gyalog tennék meg ezt az utat. "Kerékpáros jutalmakat fognak felajánlani, illetve kisorsolni." 

A mobilitási hét a holnapi nappal indul: reggel 7 óra és 9.30 között a Széchenyi téren várják a kerékpárral közlekedőket egy kerékpáros reggelire. Igazi csemege lesz, meglepetés lesz a kínálat, de annyi biztos, hogy mindegyik teljesen helyi és ökoalapanyagból készült étel lesz. 

A másik napi esemény az szeptember 22-én lesz, amikor is a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársai a Kossuth téren fognak felállítani különböző biztonsági pályákat, illetve a Zöld Híd Alapítvány is csatlakozni fog az eseményhez. 

Lettner Gabriella elmondta, hogy bízik benne, sikerül kedvet adni a gyalogos közlekedéshez, hiszen cél itt is a 15 perces város létrehozása. "Akár hogy zöldterülehez jussanak az emberek, s minél inkább az alternatív közlekedést válasszák"

Pécs 146 ezer lakosához, 52 ezer fosszilis üzemanyaggal működő személyautó tartozik, ami egy bődületesen nagy szám. Mint mondja a napi munkába járás adja Pécs város szén-dioxid kibocsátásának 10 százalékát. "Úgyhogy azt gondolom, hogyha egy zajtalanabb és tisztább levegőjű várost szeretnénk, akkor ehhez a legtöbben - akár a mobilitás tekintetében - hozzá tudunk járulni" 

Ezt követően Ruzsa Csaba elmondta, a közösségi közlekedés használata az elmúlt két évben visszaesett, ez értelemszerűen a bevételekben is megmutatkozik. Az idei évben az első négyhavi zárás alkalmával pedig újabb visszaesést tapasztaltak. "Hosszú egyeztetésen vagyunk túl, részben szakemberekkel, részben civilekkel, hogy mit változtassunk azon, hogy visszatérjen a kedv" Elmondta 22-én ingyenes lesz a busz mindenkinek, így arra szeretne kérni mindenkit, hogy próbálják ki, vigyék el a gyerekeket iskolába, ha tudják. "Kezdjék el tehát használni a buszokat" 

Ruzsa Csaba elmondta, egyre többen használnak a városban biciklit is, mint mondta abban bíznak, ha mindenki elkezdi kipróbálni ezeket az alternatívákat, akkor elindulhatunk azon az úton, amit úgy hívunk: Zöld város. Kiemelte: tudják ez a mentalitás váltás 1-2 alatt le fog zajlani, ez hosszú évek munkája, de azt szeretnék, hogy 4-5 év múlva elérhessünk oda, hogy a legtöbben otthon hagyják majd az autót és az alternatív megoldásokat részesítik majd előnyben. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels