Így könnyű: kipakolt konyhákkal riogattak

2012. augusztus 26. 18:35 2012. aug. 26. 18:35

Üzemen kívüli, leselejtezett gépekkel "díszített" konyhákról készült fotók jelentek meg az egyik pécsi hírportálon. A már kiköltözött pécsi vállalkozók nem is értik a heccet: eddig minden hatóság mindent rendben talált.



Az önkormányzat fenntartásában lévő hírportál lerobbant és igen rendetlen konyhákról, konyhai eszközökről, rothadó keretű ablakokról és salétromos falakról készült fotókat közölt. A "döbbenetes fotók" alá írt cikk szerint a korábban a pécsi közétkeztetésért felelős pécsi cégek, Mevid és a Környezetvédő Kft. konyháiban "szörnyű állapotok uralkodnak".
Mint ismert, a közétkeztetést szeptember elejétől 200 millió forinttal drágábban a fővárosi központú Hungast veszi át, a lépést és a módszert sok bírálat érte, feljelentés is született az ügyben.

Fodor Péter, a Mevid igazgatósági elnöke a Pécsi STOP-nak elmondta: a konyhák kipakolt, üres állapotban, átadás után láthatók a képeken. Csupasz falakkal és azokkal az eszközökkel, edényekkel, amelyek a fenntartó tulajdonában vannak. Ezek, mint mondta, használaton kívüli, esetenként tíz éve leselejtezett eszközök, de vissza kellett vinniük kiköltözés után a konyhai helyiségekbe, mert az önkormányzat tulajdonai. Az új felszerelést a vállalkozások magukkal vitték.

Fodor hozzátette: az épület állagának fenntartása nem a vállalkozó feladata, így a nyílászárók cseréje sem. Többször jelezték például az Elszámolóház felé, hogy a képen látható ablak előbb-utóbb rádől az alkalmazottakra, de nem reagáltak. Az épületeken látszik, hogy a városnak régóta nincs pénze a tatarozásra.

- Az elszámolóház emberei azt írták a jegyzőkönyvekben, a Mevid megfelelő állapotban adta át az épületeket - mondta Fodor Péter. - Évek óta folyamatos hatósági ellenőrzések mellett dolgoztunk, semmilyen negatív jelzés nem érkezett sem tőlük, sem az önkormányzattól. Ha a képeken éktelenkedő eszközöket használni próbáltuk volna, az ÁNTSZ nem bánt volna velünk kesztyűs kézzel. Az előző évben a városvezetés felmérte a konyhákat, ha ilyen állapotban lettek volna, hogyhogy egy év alatt nem sikerült szóvá tenni?

Fodor Péter hozzátette: úgy könnyű ilyen fotókat csinálni, hogy a több százmilliós eszközpark kikerült már a helyiségekből, működő konyháikat szívesen megmutatják bárkinek.

A Környezetvédő ügyvezetője, Hajdu Attila a Pécsi STOP-nak elmondta: ezek a konyhák június 15-étől nem működtek, azóta két hónap telt el. - Az eszközök 90 százaléka a miénk volt, az önkormányzat nálunk sem talált semmi kivetnivalót az átadott konyhákban - így Hajdu. - Azt nem értem, ha a Hungast már 200 milliót beletett a fejlesztésekbe, ahogy azt a cég vezetője lenyilatkozta, miért nincsenek még újrafestve a falak, pótolva a csempék?

Forrás: Forrás: Pécsi Stop