Illegális szemétlerakókat számoltak fel a baranyai erdőségekben

2021. május 15. 08:16 2021. máj. 15. 08:16

Jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el a baranyai erdőségekből a Mecsekerdő Zrt. tavaly ősz óta egy kormányzati támogatással megvalósuló - illegális szemétlerakók felszámolását célzó - program keretében - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó - Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű - programjának keretében, közel négy és félmillió forintból végezték el a baranyai erdőségek megtisztítását, így összesen több mint 180 köbméternyi hulladékot szedtek össze - derül ki a társaság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményéből. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!        

Az akció során több mint harminc erdőrészletben, így a Mecsek nyugati és keleti részén lévő tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 védelem alatt álló területeken végezték el az illegális gyűjtőhelyek felszámolását.   

Ez is érdekelhet: Vége a györgytelepi illegális hulladéklerakónak  

A leginkább szennyezettnek a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar körüli erdők bizonyultak; a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindent találtak a hulladékgyűjtési akció során.     

A közleményben kitértek arra, hogy a HulladékRadar nevű mobilalkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések is segítették a lerakók felderítését.     

A Mecsekerdő a további természetkárosítások megakadályozása érdekében nyolc vagyonvédelmi kamerát telepített a leginkább veszélyeztetett területekre, emellett nagy hangsúlyt fektet a lakosság tájékoztatására, a hulladék környezetbarát elhelyezésének lehetőségére, a hulladékudvarok népszerűsítésére - hívták fel a figyelmet a kommünikében. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: MTI 

Címlapkép: Illusztráció, Unsplsah