Illegális szemétlerakót működtet Komlón az önkormányzat

2020. február 18. 11:19 2020. feb. 18. 11:19

Az Átlátszó.hu derítette ki, hogy évek óta hordják a hulladékot Komló szélén egy volt bányaterületre, mely a komlói önkormányzat tulajdonában áll.

A cikk szerint először azt gondolták, hogy a Kossuth aknán található terület csak illegális szemétlerakóként funkcionál.

Aztán kiderült, hogy az önkormányzat autói hordják oda a hulladékot, a lap munkatársának sikerült is videóra venni egy ilyen akciót.

A lap rámutat, a terület nem szerepel Komló Város Hulladékrendeletében, hivatalosan nem hulladékkezelési helyszín.

Megjegyzik, a zöldhulladék gyűjtése és tárolása egy engedélyeztetett területen megfelelő körülmények között (pl. konténerekben való elhelyezés esetén) önmagában nem lenne szabálysértő, amint viszont hulladékkezelés is történik, az engedélyköteles feladat. Hulladékkezelésről pedig szó van: ahogy a videón is látni, az odaszállított rakományt markoló forgatja a földbe. 

Az Átlátszónak a Komlói Városgondnokság azt mondta, az általuk a közterületről összegyűjtött kaszálék és falevél elhelyezése volt a cél, arra viszont  nem számítottak, hogy más jellegű hulladék is kerül majd oda. Elmondták, a terület engedélyeztetése hosszadalmas folyamat, de keresik a hosszútávú megoldást. 

“Az engedélyezett helyszín kijelölését követően a megfelelő beavatkozás után visszaadjuk a természetnek az adott területet”

- fogalmaztak. A lap megjegyzi, érdeklődésük hatására a területet lezárták az autósforgalom elől.

Forrás: Átlátszó.hu