Indul a tüskésréti zagytározó vizsgálata

2021. június 8. 16:27 2021. jún. 8. 16:27

A széleskörű hatósági engedélyeztetési eljárást követően jövő héten megkezdődnek a próbafúrások Tüskésréten. A vizsgálatok célja, hogy ha erre van lehetőség, a Balokány mögötti 43 hektáros területen elhelyezett pernye hasznosítására tegyenek javaslatot- tudatja az önkormányzat.

Emlékeztetőül, a területen 1961 és 1970 között a széntüzelés melléktermékeként keletkező, ún. híg zagyot helyezte el az erőmű. A nedves pernyét nagy gátakkal határolt medencékben gyűjtötték. A deponált anyag idővel kiszikkadt, majd, amikor a tározó megtelt, a rekultiváció részeként egy méter vastag termőföldet hordtak a tetejére. Azóta cserjés-bokros és ligetes fás növényzet alakult ki a Balokány és a Tüskésréti út közötti, 43 hektáros területen.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A tározókban nyolc méter magasságban felhalmozott pernye mennyiségét 3,5 millió tonnára becsülik a szakemberek. A próbafúrások után felszínre került anyag vegyi összetételét vizsgálják meg, így ellenőrzik szilíciumoxid-, alumíniumoxid- és vasoxid-, valamint nedvességtartalmát- írják.

Ez is érdekelhet: Karácsony: Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát

Az eredmények alapján állapítható majd meg, hogy a Belváros határától nem messze tárolt egykori melléktermék milyen hasznosításra lehet alkalmas- közölték.

 

A vizsgálatok márciusban, a hatósági engedélyeztetéssel megkezdődtek. A széleskörű egyeztetést követően a próbafúrások a jövő héten indulhatnak.

 

 

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata