Influenza: teljeskörű látogatási tilalmat rendeltek el a Pécsi Irgalmasrendi Kórházban

2020. január 29. 12:49 2020. jan. 29. 12:49

Az ÁNTSZ honlapján található adatok szerint január 28-án rendelték el a kórház összes osztályára vonatkozóan a látogatási tilalmat az irgalmasrendi kórházban. Baranyában egyelőre még nincs nagy kiugrás az influenzaszerű tünettekkel orvoshoz fordulók számában.

Baranyában is mozgolódik az influenzaszezon, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található adatok szerint ugyanis január 28-án a Pécsi Irgalmasrendi Kórház teljeskörű látogatási tilalmat rendelt el az intézményben.

Ilyen látogatási tilalmat - mely lehet teljes, az egész intézményt érintő, vagy részleges, és akkor csak osztályokat zárnak el a látogatók elől - akkor szoktak elrendelni az intézményvezetők saját hatáskörben, ha  az influenzás megbetegedések halmozódása kezdődik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály által hetente kiadott összesítés szerint 2020. január 13. és 19. között 12370 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 29,9 százalékkal több, mint a megelőző héten.

"A betegek 23,9%-a 0-14 éves gyermek, 38,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4%-a, 9,9%-a 60 éven felüliek közül került ki. (...)

Az év harmadik hetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról két jelentés érkezett. Fejér megyében, egy óvodában - gyermekeket és felnőtteket is érintő - magas lázzal, hidegrázással, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány alakult ki. Az etiológia tisztázására a betegektől történő mintavételezés folyamatban van. Egy Heves megyei egészségügyi intézményben kialakult influenzaszerű tünetekkel járó járványban az egyik betegtől származó minta influenza A, másik betegtől származó minta RSV-pozitív lett"

- olvasható az összesítésben. 

Baranyában az év második hetében 100 ezer lakosra vetítve 72,3 fő volt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, ez a harmadik hétre már 86,1-re ugrott fel. Somogyban és Tolnában ennél alacsonyabbak a számok, egyelőre Budapesten és Fejér megyében tapasztaltak kiugrást a 2. és 3. heti adatokat összehasonlítva.

Forrás: Pécsi STOP