Influenza: teljeskörű látogatási tilalmat rendeltek el a Pécsi Irgalmasrendi Kórházban

2020. január 29. 12:49

Az ÁNTSZ honlapján található adatok szerint január 28-án rendelték el a kórház összes osztályára vonatkozóan a látogatási tilalmat az irgalmasrendi kórházban. Baranyában egyelőre még nincs nagy kiugrás az influenzaszerű tünettekkel orvoshoz fordulók számában.

A kép illusztráció - Fotó: pixabay.com CCO

Baranyában is mozgolódik az influenzaszezon, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található adatok szerint ugyanis január 28-án a Pécsi Irgalmasrendi Kórház teljeskörű látogatási tilalmat rendelt el az intézményben.

Ilyen látogatási tilalmat - mely lehet teljes, az egész intézményt érintő, vagy részleges, és akkor csak osztályokat zárnak el a látogatók elől - akkor szoktak elrendelni az intézményvezetők saját hatáskörben, ha  az influenzás megbetegedések halmozódása kezdődik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály által hetente kiadott összesítés szerint 2020. január 13. és 19. között 12370 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 29,9 százalékkal több, mint a megelőző héten.

"A betegek 23,9%-a 0-14 éves gyermek, 38,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4%-a, 9,9%-a 60 éven felüliek közül került ki. (...)

Az év harmadik hetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról két jelentés érkezett. Fejér megyében, egy óvodában - gyermekeket és felnőtteket is érintő - magas lázzal, hidegrázással, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány alakult ki. Az etiológia tisztázására a betegektől történő mintavételezés folyamatban van. Egy Heves megyei egészségügyi intézményben kialakult influenzaszerű tünetekkel járó járványban az egyik betegtől származó minta influenza A, másik betegtől származó minta RSV-pozitív lett"

- olvasható az összesítésben. 

Baranyában az év második hetében 100 ezer lakosra vetítve 72,3 fő volt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, ez a harmadik hétre már 86,1-re ugrott fel. Somogyban és Tolnában ennél alacsonyabbak a számok, egyelőre Budapesten és Fejér megyében tapasztaltak kiugrást a 2. és 3. heti adatokat összehasonlítva.

Forrás: Pécsi STOP