Ingatlanokkal törlesztené Pécs a Fidesz-érában képződött tartozását

2020. augusztus 29. 18:12 2020. aug. 29. 18:12

2,5 milliárd forintot visszafizetne az államnak év végéig Pécs a fideszes városvezetés idején keletkezett tartozásból, 6 milliárdot pedig ingatlanok formájában törlesztene. Ruzsa Csaba alpolgármester szerint a tárgyalások jól haladnak, a minisztérium és az államkincstár is nyitott az ötletre, a szerződést december végéig alá is írhatják.

Minderről a Népszava cikkezett szombaton, megkérdezve Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét. Felidézik, az államtól kapott visszatérítendő kölcsönt a kormánypárti éra alatt képződött sokmilliárdos költségvetési hiány miatt nyögi a város. Ebből idén, az eredeti megállapodás szerint 8,5 milliárdot törleszteni kell. 

A cikk szerint a városvezetés 2020 márciusában előállt az ötlettel, miszerint 2,5 milliárd forintot fizetne vissza idén az államnak, a maradék 6 milliárdot pedig ingatlanokban törlesztené. Azért döntöttek így, mert ha pénzben fizetnék ki az egész összeget, nem maradna elég forrás a fejlesztésekre, a következő 3-4 évben 20-30 százalékkal csökkenne a város fejlesztési önereje, és még a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásaival is számolni kell.

Ruzsa elmondta, a tárgyalások jól haladnak, a minisztérium, valamint az államkincstár nyitott a felvázolt konstrukcióra. Az átadásra szánt csomagban nincs belvárosi telek, épület, önkormányzati bérlakás, valamint olyan ingatlan, melyben kulturális intézmény vagy civil szervezet működik.

Hozzátette, a város célja az, hogy az átadott ingatlanok között ne legyen olyan, ami veszélyezteti az önkormányzat fejlesztési terveit és zavartalan működését. Hangsúlyozta, a város ezeket a telkeket és épületeket vissza akarja majd szerezni, ezért szeretnék, ha a kormánnyal kötött szerződésbe belefoglalnák, hogy az átadott ingatlanokra elővásárlási joga van a városnak. 

Ruzsa szerint a jelek szerint ettől sem zárkózik el a kormány, összességében pedig esély van arra, hogy a Pécs által tervezett hiteltörlesztés szerződését decemberig aláírják. Az alpolgármester hozzátette, a tárgyalások szakmai alapon folynak, és az együttműködést eddig nem akadályozta az, hogy Pécset ellenzéki politikusok irányítják.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava