Ismét növekedett a tartósan betöltetlen praxisok száma Baranyában

2019. április 6. 08:49 2019. ápr. 6. 08:49

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint március elsejével ismét nőtt a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma Baranya megyében. Somogyban továbbra is 18 háziorvosi körzetbe keresnek orvost, Tolnában pedig Baranyához hasonlóan nőtt az üres praxisok száma.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb, március elsejével zárt adatai szerint ismét növekedett a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma a dél-dunántúli régióban.

Tartósan üres háziorvosi körzetnek azt nevezik, ahol legalább fél éve nincs helyben háziorvos. Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

Februárban Baranyában 9, Somogyban 18, míg Tolnában 21 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet volt (tavaly novemberben még úgy állt a helyzet, hogy Baranyában 8, Somogyban 18, Tolnában szintén 18 üres körzet volt).

A március elsejével lezárt adatok szerint Baranya megyében 10 tartósan üres körzet van. Ebből kettő - az ibafai és a nemeskei - 2005 április elseje óta számít tartósan üresnek (de valójában 2004 októbere óta nincs ott orvos helyben), a legfrissebb a listán egy pécsi körzet, amely tavaly szeptemberrel üresedett meg.

Somogyban még mindig stagnálás tapasztalható, hónapok óta nem is csökkent, de nem is nőtt a tartósan üres háziorvosi körzetek száma, maradt 18 ugyanúgy.

Tolna megyében viszont tovább növekedés tapasztalható, március elsejével ugyanis már 21 tartósan üres praxis szerepelt a listán. A legrégebbi tartósan üres praxis Gyulajon van (2005. novembere óta nincs ott háziorvos), a legfrissebb, egy dunaföldvári praxis tavaly szeptemberrel "árvult meg".

Forrás: Pécsi STOP/ÁEEK