Ismét növekedett a tartósan üres praxisok száma a régióban

2019. június 23. 10:57 2019. jún. 23. 10:57

Májusban sem állt meg a dél-dunántúli régióban a tartósan üres háziorvosi körzetek számának növekedése. Míg Baranya és Somogy stagnált, Tolnában megint eggyel több körzetben nincs tartósan háziorvos.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) június elsejével lezárt adatai szerint ismételten nőtt egy picit a dél-dunántúli régióban a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma.

Tartósan üres háziorvosi körzetnek azt nevezik, ahol legalább fél éve nincs helyben háziorvos. Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

A vonatkozó törvény és kormányrendelet értelmében a következő háziorvosi körzeteket lehet tartósan betöltetlennek nevezni:

  • amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatva van, vagy
  • amelyben - a helyettesítés kivételével - az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel;
  • A június elsejével lezárt májusi lista szerint Baranyában továbbra is 10 tartósan betöltetlen körzet van (ebből kettő olyan körzet, ahol 2004 októbere óta nincs helyben orvos), Somogyban sem változott a helyzet, ott is marad az áprilisi állás a 19 tartósan betöltetlen körzettel. (Februárban Baranyában még csak 9, míg Somogyban csak 18 ilyen körzet volt az ÁEEK összesítése szerint).

    Tolnában viszont májusban már 23 körzet állt tartósan betöltetlenül úgy, hogy egy hónappal korábban még 22 ilyen körzetről lehetett tudni (márciusban pedig 21 volt). Ha azonban a tavaly novemberi adatokkal vetjük össze a májusiakat, jól látható, hogy Tolnában beindult a tartósan betöltetlen körzetek növekedése: akkor ugyanis Baranyában 8, Somogyban 18, Tolnában szintén 18 tartósan üres körzet volt.

    Forrás: Pécsi STOP