IT HUB-ot alakítana ki az önkormányzat a Hattyú-házban

2020. augusztus 27. 08:02 2020. aug. 27. 08:02

Az innovációban és informatikában érdekelt cégek tevékenységének összehangolását segítendően úgynevezett IT HUB-ot alakítana ki a pécsi önkormányzat a Hattyú-házban, mely, ha minden a tervek szerint halad, szeptembertől már üzemelne is.

Az előterjesztés - mellyel az augusztus 28-i ülésén foglalkozik az önkormányzat városfejlesztési és innovációs bizottsága - megemlíti, hogy az elmúlt hónapokban széleskörű egyeztetés indult azért, hogy a városban tevékenykedő, informatikában és innovációban érdekelt cégek és intézmények összehangolják tevékenységüket, és közös projekteken keresztül kezdjék el integrálni az iparágban érintett szereplőket.

Az első és legfontosabb ilyen projekt az IT HUB Pécs, amely egy fizikai helyszínen tenné lehetővé az iparági rendezvények, események megtartását és a különböző iparági szereplők találkozásait. Emellett teret biztosítana olyan kisebb cégeknek, amelyek még nem engedhetik meg maguknak saját iroda vagy tárgyaló fenntartását, de alkalmanként szükségük lenne rá. Informatikai képzéseket, előadásokat, találkozókat és ötletversenyeket is lehetne tartani, plusz olyan létező és jól működő tevékenységek is bevonhatóak lennének, mint pl. az iskolásoknak elérhető robotprogramozás.

A működési költségeket a résztvevő cégek és intézmények biztosítják csomagokon keresztül, amelyek négy különböző kategóriában érhetőek majd el. Ezek a támogatói csomagok évi 50, 120, 240 ezer, illetve 1,2 millió forintba kerülnek. A három kisebb csomag a különböző méretű KKV-kra van célozva, míg a legnagyobb csomag az intézményi támogatókat és a nagy cégeket célozza. 

Ha minden terv szerint halad és az egészségügyi helyzet engedi, szeptemberben nyit majd az IT HUB a Hattyú-ház első emeletén, 280 négyzetméteren. Az ingatlant jelenleg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kezeli, és az Információmenedzsment Innovációs Klaszter (I2K) - melyen keresztül a hub menedzselése zajlik majd - venné bérbe. A projekt az önkormányzatnak nem jelent pénzügyi terhet, ugyanakkor idén 300 ezer forinttal támogatná az IT HUB-ot.

Az előterjesztés szerint jelenleg az elvárt minimum évi 30 rendezvény az IT HUB-ban, nem számítva a rendszeres oktatási programokat és a folyamatos irodai jellegű tevékenységeket.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO
 

Forrás: Pécsi STOP