Itt a legújabb fideszes álhírgyár termés: a közgyűlés fűtötte be az álhírgyárak motorját

2023. február 2. 14:46 2023. feb. 2. 14:46

Az év első pécsi közgyűlésén nagyot futottak a kormánypárti képviselők, sok más között alaptalan vádaskodással, műbalhéval és egymásra mutogatással örvendeztették meg rajongóikat. A NER médiamunkásai sorban le is csapták a baráti politikusok által magasra dobott labdákat – ennek eredményeként alaposan felpörgött a pécsi álhírgyártás eddig sem alapjáraton csühögő motorja. Ez újra lehetőséget ad arra, hogy áttekintsük, a NER-médiában milyen eszközökkel próbálják befolyásolni a tájékozatlan olvasókat - írja sajtóközleményében a Pécs Jövője Frakciószövetség.

Elterelés

Egy hangzatos, címoldalra kívánkozó, akár álhírrel elterelni a média, és velük a közvélemény figyelmét a NER pécsi élharcosai számára kellemetlen információkról. Nettó gumicsont.

A közgyűlés ülése előtt nemsokkal robbant a pécsi átvilágítás újabb eredményéről beszámoló hír, miszerint közvádas eljárás indul a ZSÖK egyik korábbi vezető tisztségviselője ellen. Ez olyannyira lehet kényelmetlen a kormánypárt helyi csapatainak, hogy gyorsan igyekeztek is elvonni róla a média figyelmét. Ennek eszköze egy törvényességi eljárás koholása volt, amihez Kővári János adta az arcát. Igaz ugyan, hogy vádaskodása tökéletesen alaptalan, hiszen a polgármester a rendeletben meghatározott jogkörében, azt betartva járt el, amikor a Pécsi Kommunikációs Központ soron kívüli támogatásáról döntött, de ez sem eddig, sem most nem zavarta sem a képviselőt, sem az őt példásan kiszolgáló újságírót. De legalább egy napig nem a pécsi átvilágítás volt a legfontosabb hír.

Elhallgatás és alternatív univerzum

A hírrel kapcsolatos lényegi körülmény elhallgatása, ezzel az adott információnak a valóságostól eltérő kontextusba helyezése. Nettó ferdítés. További eszköz, amikor egy szerkesztőség saját, korábban megírt cikkeit hivatkozva próbálja alátámasztani és hitelesíteni a mondandóját. Valós források helyett nettó önreklámozás.

Felült a Kővári-szerelvényre a kisebbik NER-portál is, igaz, ők a kommunikációs központ tavalyi évi támogatási összegét próbálták meg felháborító szenzációként eladni. Azt már gondosan elhallgatta az előző városvezetés alatt ugyanezt a céget évekig vezető cikkszerző, hogy volt idő – még a 25 %-os infláció előtt – amikor a tavalyi támogatásnak a másfélszeresét kapta meg a cég évente.

Ugyanez a cikk hemzseg a témában korábban írt – olykor szintén elhallgatáson, ferdítésen alapuló – cikkek hivatkozásaitól. Persze, attól még nem lesznek igazak sem a korábbi cikkek, sem a jelenlegi, hogy ezek szerepelnek benne, de a felületes olvasót megtéveszthetik. Azt sugallják, hogy fontos, érdekes, vagy botrányos a téma, miközben – ahogy azt fent leírtuk – nem több egy csomókeresésnél a kákán. És közben szépen épül és gyarapodik az alternatív NER-univerzum, amelyre újabb és újabb álhíreknél lehet majd újra és újra hivatkozni.

Forráskritika hiánya

Bármilyen politikai közlés magyarázat, vagy kontextus nélküli, szolgai közlése. Nettó szócső.

A közgyűlés hangneméről adott ki közleményt a helyi Fidesz és csatolt részei. A pontatlanságoktól, ferdítésektől és csúsztatásoktól hemzsegő szöveget kritika nélkül vette át a megyei lap hírszerkesztősége, még szerencse, hogy volt olyan főszerkesztő, aki nem ment el szó nélkül az ellenségmenedzsment ez újabb példája mellett. Azt pedig, hogy ki sértette meg az európai vitakultúra alapjait, ki-ki eldöntheti maga a Pécs TV élő közgyűlési közvetítéséből.  

 

Forrás: Pécs Jövője Frakciószövetség