Jakab Ferenc szerint a mostani világjárvány csak belépő

2022. január 21. 10:24 2022. jan. 21. 10:24

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy minapi webkonferencián annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani világjárvány csupán belépő a következő évtizedek járványos időszakába.

Az Mfor tudósítása szerint úgy vélekedett, a koronavírus nem volt ismeretlen korábban sem, csak a kutatási eredményeknek hála. sikerült eddig úrrá lenni rajta.

Az Omikronról is szólt, az szerinte 20-30-szor fertőzőbb az eredeti vad vírusnál. Épp ezért fontos az oltottság, hisz' azzal magunkat és környezetünket is védjük, valamint a variánsok kialakulását akadályozza.

Úgy látja, az ázsiai, afrikai oltatlanabb területeken szabadon terjed a vírus és alakulnak ki mutánsok, ezek pedig újabb hullámokat indíthatnak el. Szükséges tehát a védekezésre is globális feladatként tekinteni, nem csupán a negyedik oltást hajszolni, hanem az elsőt beadni mindenhol.

Az Omikron-variáns ellen is már csak 70-75 százalékos a vakcinák hatékonysága, igaz, 100 százalékos vakcina soha nem lesz – mondta még.

Aláhúzta, a megfertőződés általi védettség rövid, legfeljebb háeom-négy hónapos, és arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a megfertőződés, hanem a súlyos betegség ellen véd meg, ami jó az egészségügy terheltsége szempontjából is.

A webes eseményen Szekanecz Zoltán, a Debreceni Tudományegyetem reumatológusa, immunológusa arról beszélt, hogy a fertőzötteknek szintén oltatni kell, a vakcina ugyanis mindenkinél javítja a védelmet; egy hetet kell várni a fertőzöttség után, és a láztalanság is kritérium.

A negyedik oltást jelenleg csak az autoimmun- és a daganatos betegeknek ajánlja.