Járványhelyzet mellett még a szállópor is megkeseríti a pécsiek életét

2020. március 27. 14:55 2020. márc. 27. 14:55

A pécsi önkormányzat közleményben figyelmezteti a lakosságot, hogy erősen megnőtt a szállópor-koncentráció a városban péntekre, és a hétvégén sem várható számottevő javulás, ezért maradjon mindenki otthon, mert felső légúti irritációt okozhat a szennyeződés.

Március 26., csütörtök estétől március 27., péntek délelőttig nagyon megerősödött Pécsen a szállópor (PM10) koncentrációja, a pécsi önkormányzat közleménye szerint ez már fokozott veszélyt jelent a gyerekeknek és időseknek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedőknek.

A levegominoseg.hu adatai szerint a pécsi három automata mérőállomás közül kettő erősen szennyezettnek mutatja a PM10-koncentrációt, a harmadik pedig szennyezett értéket jelzett március 27-én kora délután. 

Az önkormányzat közleményében Péterffy Attila polgármester arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy a mért értékek még az egészséges embereknél is felső légúti irritációt okozhatnak, és hasonló tüneteket produkálhatnak, mint a megfázás, influenza, vagy jelen esetben mint a koronavírus légúti tünetei.

"A hirtelen megemelkedett szállópor koncentrációja a hatályos rendeletünk tükrében sem teszi jelenleg még lehetővé a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatának elrendelését, mert az csak a küszöbértékek két egymást követő napon történő meghaladása esetén lehetséges. A fentiek miatt ugyanakkor nyomatékosan kérem a lakosság minden korosztályát, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, illetve a vírus terjedése ellen használt maszk kültéri viselését is határozattan javasoljuk a szakemberekkel folytatott konzultáció alapján. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, a szénnel, illetve a fával történő tüzelés!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szennyezett légrétegek elkeveredése, ezáltal a jelen helyzet javulása a hétvége folyamán sem várható. A szállópor koncentráció markáns javulására hétfőtől lehet számítani"

- olvasható az önkormányzat közleményében.

Forrás: Pécsi STOP